Fadil Novalić pozvao kritičare da budu dio rješenja: “Građani nemaju razloga za strah”

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine pozvao je sve predstavnike vlasti da budu dio konstruktivnih rješenja u odgovoru na posljedice globalne inflacije, a ne da šire paniku u javnosti.

Kazao je da bi svi trebali, ukoliko imaju dobre namjere, učiniti sve da usvoje budžet.

Jasno mi je da u politici ima ljudi kojima ekonomija nije bliska oblast. No, ukoliko zaista imaju dobre namjere i žele efikasnost u preveniranju posljedica poskupljenja do kojih je došlo u cijelom svijetu, trebali bi onda učiniti sve da se hitno usvoji federalni budžet za ovu godinu.

Također, dežurni kritičari bi, ako ništa drugo trebali znati da, kao i u svakoj drugoj zemlji i prema Zakonu o robnim rezervama FBiH, poslovanje u okviru Federalne direkcije robnih rezervi nosi oznaku – državna tajna”, naglasio je Novalić.

Podsjetio je da je Vlada FBiH u ovogodišnjem budžetu planirala 20 miliona KM, što je, kako tvrdi, deset puta veće izdvajanje u odnosu na sve ranije godine.

Dodatno, u Federaciji BiH trenutno ima dostupnih roba u vrijednosti od 30 miliona KM. Zbog tajnosti podataka, jasno je da ne možemo iznositi detaljnije informacije. Međutim, ono što je sigurno jeste da građani nemaju razloga za strah, jer imamo dovoljno zaliha za višemjesečnu proizvodnju brašna i hljeba, odnosno do naredne žetve.

S druge strane, sa onima koji neosnovano podižu cijene se obračunavamo svakodnevno, jer su naše inspekcije 24 sata na terenu. Pozivamo građane da prijave svaki slučaj neosnovanog poskupljenja”, poručio je Novalić.

Novalić je dodao da očekuje i da će Dom naroda Parlamenta FBiH podržati prijedlog Vlade FBiH o stavljanju u pogon blokova 4 i 5 termoelektrana Tuzla i Kakanj, nakon što je to sinoć uradio Predstavnički dom na vanrednom zasijedanju.

Samo pokretanjem domaćih resursa možemo osigurati našu energetsku nezavisnost i održati konkuretnost kompanija, te što je najvažnije, time garantirati da struja neće poskupjeti, jer imamo svoje kapacitete za njenu proizvodnju.

Zato očekujem od svih da populizam zamijene odgovornošću prema građanima i glasaju za budžet Federacije BiH kako bi se mogle dopunjavati robne rezerve, a naši poljoprivrednici prije proljetne sjetve dobili poticaje, te podrže pokretanje blokova 4 i 5”, zaključio je Novalić.

Podsjetimo, Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, objavila je video na svojoj Facebook stranici koji prikazuje obraćanje premijera Fadila Novalića.

Naime, kako govori Čudić, Novalić je tokom rasprave o termoblokovima čitao cijene jaja i pilećih fileta.

Ćudić tvrdi da je ovo odgovor premijera na pitanja zastupnika o robnim rezervama tokom velike krize koja je pogodila svijet zbog rata u Ukrajini.

Krajem februara Novalić je govorio o robnim rezervama u FBiH

U kontaktu sam sa snabdjevačima. Imamo hrane. Također, naše robne rezerve su pune žitarica. Imamo ih dovoljno za višemjesečnu proizvodnju brašna i hijeba. Zato nema razloga za zabrinutost. Preventivno djelujemo u slučaju daljnjih poskupljenja i činimo sve da zaštitimo naše građanea”, izjavio je tada Novalić.

Novalić je tada naročito apelovao na penzionere da ne stvaraju nepotrebne zalihe i tako troše ionako nedostatna sredstva kojima raspolažu.

Dakle, Novalić je svjestan da dok obavlja premijersku dužnost penzioneri nemaju dovoljno sredstava za život?!

Trebamo se sjetiti predhodne krize sa koronom kada su također bile vanredne kupovine i gužve u tržnim centrima, a kasnije se pokazalo da je to bilo bespotrebno jer smo upravo sa Klasom reagirali sa dodatnih 15 hiljada tona iz Srbije po berzanskoj cijeni i time otklonili sve sumnje da će biti problema u snabdijevanju. I ovaj put će biti tako“, naglasio je Novalić.