Fond za humanitarno pravo: “Srbija je morala predati Osmana Osmanovića pravosuđu BiH”

Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda saopštio je danas da se državljaninu Bosne i Hercegovine Osmanu Osmanoviću trebalo suditi u BiH.

Inače, Osmanović je pred Višim sudom u Beogradu osuđen na pet godina zatvora zbog ratnih zločina.

Karakter sukoba na prostoru Jugoslavije zahtjeva da se procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine pristupi regionalno, odnosno da postoji čvrsta saradnja između tužilaštava u regionu.

Državljani BiH koji su osumnjičeni za ratne zločine i koji budu uhapšeni na teritoriji Srbije moraju biti predati pravosuđu BiH na dalje postupanje, i obrnuto”, naveo je FHP.

Ocijenili su da je suđenje Osmanoviću i donošenje presude još jedna od prepreka koja će stajati na putu regionalne saradnje između Srbije i BiH koja se tiče suđenja za ratne zločine i suočavanja sa prošlošću.

Odnosi između BiH i Srbije su već neko vrijeme opterećeni brojnim problemima koji se tiču odugovlačenja i nespremnosti Srbije da prizna presudu Suda BiH u slučaju generala Novaka Đukića i nemogućnošću vlasti Srbije da efikasno procesuiraju ratne zločine, ali i stanu na put normalizaciji glorifikovanja osuđenih za genocid u Srebrenici i davanja prostora u javnosti ratnim zločincima”, naveo je FHP.

Viši sud u Beogradu donio je 18. februara 2022. godine presudu kojom je Osmanović osuđen jer je u svojstvu inspektora policije Brčko nečovječno postupao prema jednom pripadniku Vojske Republike Srpske i dvojici civila srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u logoru “Rasadnik” u naselju Gornji Rahić (Brčko, BiH).

Osmanović je uhapšen u novembru 2019. godine na graničnom prijelazu Sremska Rača između Srbije i BiH i od tada se nalazi u pritvoru.

Odmah po hapšenju Osmanovića, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo od Srbije njegovo izručenje i ustupanje predmeta, s obzirom da je Osmanović državljanin BiH, da je krivično djelo izvršeno na teritoriji BiH, gdje se nalaze i svjedoci i oštećeni.

Taj zahtjev su institucije Srbije odbile.

Osmanović nije jedini državljanin BiH koji je uhapšen na graničnom prijelazu sa Srbijom i kojem se sudilo pred sudom u Srbiji.

U julu 2018. godine uhapšen je i Husein Mujanović protiv kog se i dalje vodi postupak pred sudom u Srbiji.

FHP je naveo da je izuzetak od ovog pravila jedino slučaj Edina Vranja, također državljanina BiH, kojeg su srbijanske vlasti uhapsile prošle godine i koji je izručen pravosuđu BiH.