Foto/ Alipašino Polje dobilo više od 80 novih parking mjesta

U naselju Alipašino Polje izgrađena su nova parking mjesta za stanare.

Iz Općine Novi Grad kažu da se na području ove općine kontinuirano radi na rješavanju problema saobraćaja u mirovanju.

U B fazi naselja Alipašino Polje izgrađeno je više od 80 novih parking mjesta, nakon što je urađena nova javna rasvjeta duž centralnog trga u ovom naselju.

Potpuno novi parking sa 62 mjesta za parkiranje, horizontalnom signalizacijom i rasvjetom izgrađen je u ulici Nerkeza Smailagića, a u toku je i hortikulturno uređenje prostora oko parkinga, sadnja stabala i trave.

Urađeno je i proširivanje parkinga u neposrednoj blizini sportske dvorane ‘Ramiz Salčin’, gdje je izgrađeno i iscrtano 20 novih parking mjesta. Općina Novi Grad Sarajevo započela je tokom 2020. godine projekat izgradnje novih i proširivanje postojećih parking mjesta na svom području u nastojanju rješevanja problema saobraćaja u mirovanju i odvajanja pješačkih zona od zona za motorni saobraćaj“, kazali su iz Općine.

Također naglašeno je kako je planirano da se unutrašnjost B faze tj. trgovi zatvore za kretanje motornih vozila, i da se pješacima obezbijedi prostor za kretanje, a da se saobraćaj u mirovanju skoncentriše na parkinge.

Osim izgradnje novih i proširivanja postojećih parking mjesta, Općina Novi Grad Sarajevo radi i na postavljanju nove rasvjete na parkinzima, kao i nove horizontalne i vertikalne signalizacije, a u proteklom periodu urađena je rekonstrukcija na svim parkinzima, koji su bili u jako lošem stanju, jer ih već duže vrijeme niko ne održava“, zaključili su iz Općine Novi Grad u Sarajevu.

Inače, Općina Novi Grad Sarajevo započela je tokom 2020. godine projekat izgradnje novih i proširivanje postojećih parking mjesta na svom području u nastojanju rješevanja problema saobraćaja u mirovanju i odvajanja pješačkih zona od zona za motorni saobnraćaj.

Izgradnjom parking prostora nastoji se ublažiti dugogodišnji problem nedostatka mjesta, te spriječiti parkiranje vozila na zelenim površinama, pješačkoj zoni i trotoarima.