Foto: Draško Stanivuković

Gradonačelnici Sarajeva, Mostara i Banjaluke prošetali s Baerbock na Baščaršiji

Ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalena Baerbock sastala se danas u sarajevskoj Vijećnici s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

Potom je zajedno s gradonačelnicima Banjaluke i Mostara, Marijom Kordićem i Draškom Stanivukovićem, prošetale Baščaršijom.

Delegacija je posjetila Kazandžiluk, Baščaršijski trg-Sebilj, Staru pravoslavnu crkvu, Gazi Husrev-begovu džamiju, Stari Jevrejski hram te Katedralu Srca Isusova.

Ministrica Baerbock je tokom razgovora sa Karić potvrdila da je Njemačka prijatelj Bosne i Hercegovine i da je oduvijek bila među zemljama koje zagovaraju njen put u Evropsku uniju.

Tokom susreta, razmatrane su i opcije za uspostavljanjem veza Sarajeva sa njemačkim glavnim gradom Berlinom, koje bi diplomatijom gradova dodatno osnažila odnose dviju zemalja.

Gradonačelnica Karić istakla je da je ohrabrena vrlo sadržajnim razgovorom koji je danas u Vijećnici vodila sa ministricom Baerbock.

Razgovarali smo o turbulentnim političkim vremenima u našoj zemlji koji zahtijevaju krajnje odgovornu i transparentnu vlast, novu mladu generaciju političara koji moraju biti aktivni nosioci promjena u BiH”, istakla je Karić.

Stanivuković je objavio fotografije na Facebooku i naveo da su obišli Staru pravoslavnu crkvu, pritom joj davajući prefiks “srpska”.

“Značajno je bilo da smo danas s njemačkom ministricom vanjskih poslova Analenom Berbock posjetili našu Staru srpsku pravoslavnu crkvu na Baščaršiji koja je izgrađena u XIV vijeku. Prilika za upoznavanje ministra i kulturne baštine našeg naroda”, naveo je Stanivuković.