Gubitak koji će Rusima teško pasti: Snajperista ubio ruskog generala Andreja Sukovetskija

Ruski general Andrej Sukovetskij poginuo je jučer uslijed žestokih borbi u Ukrajini.

Prema informacijama koje je objavilo više ruskih i ukrajinskih medija, general je stradao od snajperskog metka ukrajinskog vojnika.

Pogibija Sukovetskog je veliki udarac za Ruse, jer je bio zapovjednik ruske zračno-desantne divizije.

Imao je 47 godina i sudjelovao u ruskim akcijama u Siriji, a bio je i zamjenik zapovjednika 41. kombinirane armije koja se borila u Ukrajini.

Sahrana Sukovetskog će biti sutra u Novorosijsku.

Kako tvrdi Ukrajina, u sedam dana ruske snage približno su izgubile: 9.000 vojnika, 217 tenkova, 900 oklopnih transportera, 90 komada topničke artiljerije, 42 MLRS-a, 11 komada protuzračnog oružja, 30 letjelica, 31 helikopter, 374 borbena vozila, dva broda, 60 cisterni i 3 bespilotne letjelice.

Rusi su jučer prvi put objavili da imaju žrtve, što inače nije praksa.

I tada su prikazali daleko manji broj gubitaka nego što izvještaja Ukrajina.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov rekao je u srijedu da je od početka sukoba u Ukrajini ubijeno 498 ruskih vojnih osoba.

Osim toga, prema ovim podacima ranjeno je 1.597 ruskih vojnika.

Nažalost, među našim suborcima koji sudjeluju u operaciji imamo gubitke”, rekao je Konašenkov na brifingu na državnoj televiziji, prenosi CNN.

Ruske oružane snage zapošljavaju mješavinu vojnika po ugovoru i regrute.

Konašenkov je naglasio da se ruski regruti ne bore u Ukrajini.

Želim još jednom naglasiti da u specijalnoj operaciji ne sudjeluju niti regruti niti kadeti obrazovnih ustanova ruskog Ministarstva obrane”, rekao je.

Kazao je da mediji šire namjerne dezinformacije.

Informacije koje šire mnogi zapadni i pojedini ruski mediji o navodno ‘nebrojenim’ gubicima ruskih snaga su namjerna dezinformacija”, naglasio je ministar.