Hadžiahmetović o uređenju skloništima: Imamo obavezu da snimimo stanje zaklona, nema mjesta strahu

Povodom naredbe Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređena, građenja i okoliša KS, da se zajednički dijelovi zgrade, koji bi u slučaju potrebe mogli da posluže kao skloništa, učine funkcionalnim, građani su izrazili zabrinutost.

Imamo li mjesta za paniku, upitan je resorni ministar Enver Hadžiahmetović.

U razgovoru za N1 rekao je da je strah neopravdan, te da je riječ o kontroli.

Mi kao kantonalna uprava civilne zaštite imamo obavezu da snimimo stanje svih skloništa, zaklona, ili zajedničkih prostorija koje imaju namjeru, na neki način, fizičke zaštite, u slučaju nekih vanrednih situacija, da li su požari, poplave, ili neka druga dejstva i tako dalje”, kazao je Hadžiahmetović.

Naravno, pojašnjava Hadžiahmetović, da je okidač bila kompletna trenutna situacija u svijetu.

Navodi da sve države u okruženju i u Evropi to rade javno, ali da se kod nas, nekako, pokušava da to zatvoriti na neki drugi način.

Međutim, radi se o tome da moramo promptno, hitno djelovati, a to je problem što moramo malo same građane i one koji su odgovorni za to da ih podstaknemo, da budu profesionalni, brzi, ekspeditivni itd.

Na taj način, ja kao komandant štaba civilne zaštite, tražio sam od direktora Civilne zaštite da dostavi stanje svih skloništa, zajedničkih prostorija, u svim opštinama koje služe za tu svrhu. S druge strane, ono što me interesovalo, to je u kakvom su stanju ti prostori, ali i zbog toga da vidimo kako dalje da radimo po tom osnovu”.

Taj akt je otišao, kaže ministar, od strane direktora Civilne zaštite prema svim štabovima Civilne zaštite u opštine.

Ono što je važno da kažem jeste da su sva skloništa i svi zajednički objekti u nadležnosti lokalne zajednice. Nisu u nadležnosti ni kantona ni kantonalne uprave civilne zaštite.

S tim u vezi, mi imamo koordinirajuću odgovornost ili ovlaštenje, u smislu da tražimo samo informativno i na neki način da budemo ta neka spona između opština. Mi bi preuzeli odgovrnost tek u nekim vanrednim situacijama”, zaključuje Hadžiahmetović.