Hakeri plasirali lažni poziv Zelenskog na polaganje oružja

TV kanal “Ukrajina 24” izdao je saopštenje u kojem navodi da je došlo do hakerskog napada te je u programu prikazana lažna poruka predsjednika Volodimira Zelenskog.

Naime, u lažnoj poruci Zelenski poziva Ukrajince da polože svoje oružje.

Traka koja se kreće na TV kanalu Ukrajina 24 prekinuta je od strane neprijateljskih hakera i emituje poruke Zelenskog o navodnoj ‘predaji’”, navodi se u saopštenju koje prenosi vesti.ua.

Zelenski je također snimio video poruku u kojoj je prokomentarisao hakerski napad nazivajući ga dječjom provokacijom, te je ozjavio da Ukrajina neće položiti oružje:

Inače, Zelenski će se danas videovezom obratiti američkom Kongresu.

Rusija je napala našu domovinu i gradove. Napala je naše vrijednosti i to na brutalan način. Napala nas je tenkovima, avionima, napala je našu slobodu, pravo da živimo slobodno u svojoj zemlji i planiramo svoju budućnost”, rekao je Zelenski.

Sjećam se vašeg spomenika na Mount Rushmoreu i lica utemeljitelja SAD-a koja se temelji na demokraciji i slobodi za sve koji pošteno rade i poštuju zakon. I mi želimo isto za ukrajinski narod”, rekao je Zelenski.

Prijatelji Amerikanci, u vašoj veličanstvenoj povijesti doživjeli ste ono što vam omogućava da shvatite Ukrajince. Želim da shvatite što nam sada treba. Sjetite se Pearl Harboura, kad se nebo zamračilo od svih zrakoplova koji su vas napadali.

Sjetite se 11. septembra 2001. godine, strašnog dana kad se zlo pokušalo nadviti i pretvoriti vaše gradove u bojna polja, kad su nedužni ljudi napadnuti iz zraka. To niko nije mogao očekivati, vi to niste mogli zaustaviti, a i naša zemlja svakoga dana doživljava isto.

Svake noći već tri tjedna, Odesa, Žitomir, Mariupolj, Dnjipro, i mnogi drugi gradovi trpe napade, a Rusija je pretvorila Ukrajinu u polje smrti za tisuće ljudi”, rekao je Zelenski.

Podsjetimo, u zajedničkom pismu, vođa senatske većine Chuck Shumer te predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi izrazili su zadovoljstvo time što će ugostiti predsjednika te pokazati “podršku ukrajinskome narodu za hrabrost u obrani demokracije”

Kongres beskompromisno podržava Ukrajinu koja se suočava s okrutnom, dijaboličnom agresijom”, kazali su.