Human Rights Watch tvrdi da se Harkiv gađa kasetnim bombama

Više kasetnih bombi ispaljeno je u ponedjeljak na Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, tvrdi udruga Human Rights Watch (HRW).

Harkiv je meta žestokih zračnih napada od invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara.

Čini se da je Harkiv jučer u više navrata bio pogođen kasetnim bombama”, rekao je Sam Dubberly, voditelj laboratorija Digital Investigations HRW-a.

Geolocirali smo snimku jednog od napada kasetnim bombama na kojoj se, kako se čini, vide civilne žrtve”, rekao je Dubberly.

Reuters je geolocirao dvije odvojene video snimke s tutnjavom i bljeskovima iznad rezidencijalne četvrti grada od 1,4 miliona stanovnika, ali nema originalne snimke da bi potvrdio vrijeme i datum snimki objavljenih u ponedjeljak na internetu.

Hamish de Bretton-Gordon, bivši časnik britanske vojske i stručnjak za biološko i kemijsko oružje, kazao je nakon pregledanih snimki da eksplozije jako sliče na kasetne bombe kakve je vidio u Iraku i Siriji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da su optužbe da Rusija koristi kasetne i vakumske bombe “lažne vijesti”.

Ruske operacije, rekao je Peskov, usmjerene su na vojne, a ne civilne ciljeve.

Rusija i Ukrajina se nisu 2008. pridružile Konvenciji o kazetnoj municiji koju je potpisalo 108 zemalja, ali to nije učinio ni SAD.

Šta su kasetne bombe?

Kasetne bombe (engl. cluster bomb ili cluster bomb unit) sastoje se od nosača koji sadrže nekoliko manjih bomba koje se tijekom aktiviranja izbacuje iz kućišta.

Naoružanje te vrste se koristi uglavnom u obliku avionske bombe, topničkog projektila ili kao bojna glava krstareće rakete.

Postoje razne vrste i koncepcije takvih malih bombi: protupješačke, protuoklopne ili grafitne.

Kasetne je bombe sistema “SD 1” prvi put vojno koristila Njemačka tijekom Drugog svjetskog rata.

Inače, ove bombe dugo nakon bacanja predstavljaju opasnost za civile obzirom da između 5 i 30 posto njih ne eksplodira i iz toga razloga ostaju dugi niz godina.

Tijekom devetetih godina od neprijateljske srpske strane kasetne bombe su uglavnom ispaljivane raketnim sistemom “M-87 Orkan”.