I Adidas okrenuo leđa Rusiji, raskinut ugovor sa fudbalskom reprezentacijom

Njemački sportski proizvođač opreme, Adidas, u budućnosti neće proizvoditi dresove za fudbalsku reprezentaciju Rusije.

Tako je odlučilo rukovodstvo njemačkog giganta, a glasnogovornik Adidasa rekao je da će ova odluka momentalno stupiti na snagu.

Svijet sporta sve više okreće leđe Rusiji, a prvi je potez povukao Manchester United koji je raskinuo ugovor sa avio kompanijom “Aeroflot”.

Adidas opremu za reprezentacije Rusije proizvodi još od 2008. godine.

Prema podacima iz 2021. godine, nešto manje od tri posto ukupnih prihoda njemačke kompanije stizalo je iz Rusije, Ukrajine, ali i ostalih zemalja bivšeg SSSR-a.

Ruska reprezentacija i klubovi, ranije jučer isključeni su iz FIFA-e i UEFA-e, a oduzeta im je i organizacija Svjetskog prvenstva u odbojci.

FIFA i UEFA zajedno su odlučile da se svim ruskim timovima, bilo nacionalnim reprezentativnim ili klupskim timovima suspenduje učešće u oba FIFA i UEFA takmičenja do daljnjeg.

Ovo dolazi nakon prvobitnih odluka koje su usvojili Vijeće FIFA-e i Izvršni komitet UEFA-e, a koje su predviđale donošenje dodatnih mjera odnosno sankcija.

Ove odluke danas su usvojili Biro Savjeta FIFA-e i Izvršni komitet UEFA-e, odnosno najviša tijela koja donose odluke obje institucije po ovako hitnim pitanjima.

Fudbal je ovdje potpuno ujedinjen i pun solidarnosti sa svim pogođenim ljudima u Ukrajini.

Oba predsjednika se nadaju da će se situacija u Ukrajini značajno i brzo poboljšati kako bi fudbal ponovo mogao biti vektor jedinstva i mira među ljudima“, navedeno je iz UEFA-e nakon odluke.