I Evropska unija uvela sankcije Romanu Abramoviču

Evropska unija je uvela sankcije vlasniku engleskog fudbalskog kluba Chelseaja, ruskom oligarhu Romanu Abramoviču, u okviru novog paketa kaznenih mjera protiv Rusije.

EU je dodala 55-godišnjeg Abramoviča na ažuriranu listu pojedinaca kojima se zamrzava imovina i zabranjuju putovanja zbog njihove uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Unija je navela da Abramovič “ima privilegovan pristup” predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i da sa njim “održava veoma dobre odnose”.

Ova veza sa ruskim liderom pomogla mu je da zadrži svoje veliko bogatstvo”, navela je EU.

Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona prošle sedmice je već uvela sankcije Abramoviču u toj zemlji.

Abramovič, aluminijumski magnat, bio je među sedam bogatih Rusa kojima je Velika Britanija zamrzla imovinu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Podsjetimo, nakon što je Vlada Velike Britanije uvela sankcije, Upravni odbor Premier lige diskvalifikovao je Romana Abramoviča sa mesta direktora fudbalskog kluba Chelsea.

Ipak, kako se ističe u saopćenju, to neće djelovati na klub.

Odluka odbora ne utiče na sposobnost kluba da trenira i igra svoje utakmice, kako je navedeno u uslovima licence izdate od strane Vlade koja ističe 31. maja 2022. godine“, navodi se u saopštenju.

Vlada Velike Britanije je pre nekoliko dana odlučila da uvede sankcije ruskom biznismenu i zaplijeni mu svu imovinu, zbog njegovog odnosa sa Vladimirom Putinom, a povodom napada Rusije na Ukrajinu.

Uticalo je sve to i na poslovanje Cheleaja, kome je izdata specijalna licenca kako bi mogao da igra utakmice.

Ipak, klub ne može da ostvaruje finansijsku dobit, kako je ne bi ostvarivao ni Abramovič.

Ruski biznismen prethodno je saopštio da želi da proda Chelsea, ali je taj proces trenutno u zastoju zbog sankcija.