I Sberbank Banjaluka kupljena od strane domaće banke

Domaća Nova banka, u vlasništvu kompanije MG Mind iz Mrkonjić Grada kupila je Sberbank Banjaluka.

Ovo je potvrđeno od strane zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđana Šuputa.

Prije 45 minuta smo završili, dogovorili, Agencija je donijela odluku da proda Sberbank Novoj banci Banjaluka. Proces je počeo u ponedjeljak, nije bilo jednostavno nikako u krizi, sankcijama. Uspjeli smo naći strateškog partnera. Od sutra banka ima novog vlasnika”, kazao je Šuput.

Nakon početne ideje da Republika Srpska preuzme Sberbanku, Agenciji se obratio investitor, odnosno Nova banka i iskazala interes za preuzimanje Sberbanke Banjaluka.

Detalji transakcije su dio poslovne tajne. Zaštitili smo kapital, deponente, fizička i pravna kuća, ali i 400 zaposlenih”, kaže Šuput ne otkrivajući ko je još bio zainteresovan za kupovinu akcija Sbera.

Zahvaljujem se Vladi i Agenciji za napore koje su pružili u proteklih nekoliko dana. Kao najveća banka u RS i treća banka u RS osjetili smo potrebu da se uključimo u ponudu, drago mi što smo izabrani za kupce akcija Sberbanke. Sberbank je kvalitetna banka, sa dobrom upravom”, kaže direktor Nove Siniša Adžić.

I ministrica finansija Zora Vidović izrazila je zadovoljstvo uspješnim okončanjem akvizicije.

S obzirom na to da se Nova prijavila da kupi, obradovani smo tom činjenicom. To je naša banka, velika banka, depoziti sigurni”, navela je Vidović.

Iznos sredstava iznad obavezne rezerve Nove banke je pola milijarde KM kažu u banci.

Ukupna aktiva Nove banke iznosi tri milijarde KM, a u 2021. godini bilježe neto dobit od 21,3 miliona KM.

Dobro pitanje je da li će ovo kao i jučerašnja kupovina Sberbank BH spasiti ovu banku od vrtoglavog gubitka klijenata.