Institut za istraživanje rata tvrdi da će Rusi napasti Kijev za 24 do 96 sati

Ruske snage spremaju se napasti Kijev idućih dana, navedeno je u analizi Instituta za proučavanje rata.

Kako su kazali ruske snage se gomilaju u istočnom, sjeverozapadnom i zapadnom predgrađu Kijeva i napast će glavni grad u narednih 24-96 sati.

Rusi dopremaju zalihe i pojačanja, kao i izvode artiljerijske, zračne i raketne napade kako bi oslabili odbranu i zastrašili branioce prije takvog napada.

Prerano je procijeniti vjerovatnu efikasnost bilo kakvog ruskog pokušaja da završi opkoljavanje Kijeva ili da zauzme grad u ovom trenutku“, navode.

Dodaju da bi ruske trupe mogle biti uspješnije u ovoj nego u prethodnim operacijama u Ukrajini.

Ako su ruske trupe bile u stanju da opskrbe, reorganiziraju i planiraju namjerne i koordinisane istovremene operacije duž nekoliko osovina napredovanja oko i do glavnog grada, mogle bi biti uspješnije u ovoj operaciji nego u prethodnim poduhvatima.

Operacije u blizini Kijeva u posljednja 72 sata nisu ponudile dovoljno dokaza za procjenu te vjerovatnoće“, dodaju.

Dotakli su se i ostatka Ukrajine.

Ruske trupe na jugu Ukrajine nastavljaju da dijele svoje napore između napada prema zapadu prema Mikolajevu i Odesi, napada na sjeveru prema Zaporožju i napada na istoku prema Mariupolju i Donbasu.

Neuspjeh fokusiranja na bilo koju liniju napredovanja vjerovatno je ometao ruske operacije i vjerovatno će tako nastaviti.

Čini se da ruske trupe u Hersonskoj oblasti pipaju oko Mikolajeva, vjerovatno tražeći put preko rijeke Južni Bug koji bi im omogućio da zaobiđu sam Mikolajev i nastave napredovanje na Odesu“, navode iz Instituta.

Ipak, svijetla je strana da oni koji se kreću prema Zaporožju trenutno nemaju borbenu moć koja je vjerovatno neophodna da opkole ili zauzmu taj veliki grad.

Oni bi, međutim, mogli da postave uslove za uspješne operacije protiv Zaporožja kada stignu pojačanja nakon pada Mariupolja i otvaranja širokog kopnenog puta zapadno od Donbasa“, zaključuju.