Istraga o sukobu navijača na Grbavici u toku: Maloljetnik na saslušanju, dvojica ispitana zbog nasilničkog ponašanja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i danas su nastavili su istragu zbog incidenta koji se u subotu desio na Grbavici uoči derbija između Željezničara i Sarajeva kada je došlo do sukoba navijača.

Kako su kazali jedno maloljetno lice je na ispitivanju.

Jedno maloljetno lice je pozvano radi ispitivanja na okolnosti događaja na stadionu ‘Grbavica’, te se nalazi u službenim prostorijama nadležne PU.

Ranije su dva lica ispitana u vezi sa izvršenjem krivičnog djela ‘Nasilničko ponašanje na sportskim priredbama’ propisano članom 20. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama u Kantonu Sarajevo“, saopćeno je za Dnevni avaz iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavljaju dalji rad na identifikaciji i pronalasku lica koja se dovode u vezu sa ovim krivičnim djelom, počinjenim 05.03.2022. godine na navedenom stadionu, kazali su iz policije.

Podsjećamo, navijači gostiju probili su zaštitnu ogradu i utrčali na teren, te se zaputili ka južnoj tribini prema Manijacima.

Kako se vidi na snimcima koji su snimljeni s tribina, oteli su im transparent.

Potom je došlo do opšteg sukoba, a navijači Želje uspjeli su vratit transparent.

Sudeći prema snimcima, više osoba brutalno je rukama i nogama udaralo jednog muškaraca.

Podsjetimo, tokom jučerašnjeg dana predsjednik FK Sarajevo Ismir Mirvić obratio se kratkim videom putem društvenih mreža nakon događaja na gradskom derbiju.

Sarajevo je na stadionu Grbavica poraženo rezultatom 2:0, ali Mirvić svoje obraćanje nije počeo sa rezultatom, već sa osudom nereda koji su izbili prije utakmice.

U Sarajevo sam došao sa vizijom da ujedinim ljude i da napravimo veliki brand, jedan evropski klub kakav Sarajevo zaslužuje. Investirao sam u Sarajevo jer mi je stalo. Ja sam gladan uspjeha i rezultata.

Želim da svi budemo ponosni na Sarajevo. Prvo na šta sam pomislio sinoć je na svoju kćerku. Njoj je šest mjeseci. Želim da ona bude ponosna na ono što mi radimo ovdje.

Želio bih da moja porodica uživa sa mnom u utakmici. Ali, zašto bi iko doveo svoju djecu ovdje?”, rekao je Mirvić.

Osuda je stigla i iz FK Željezničar, a kako su kazali namjeravaju tražiti da svu štetu napravljenu na tribinama plati upravo Bordo tim.

Jučer se i čelništvo FK Željezničar oglasilo kako bi pohvalilo vlastite i kritikovalo navijače Sarajeva.

Plavi sa Grbavice kažu da cijene veliku podršku navijača, onu materijalnu, ali i onu fizičku na samom stadionu.

Objavili su kako su blizu zacrtanog cilja o sakupljanju svote od 400 hiljada maraka kroz akcije navijača.

Za gradski derbi ukupno je prodato 6021 ulaznica kao i 565 virtuelnih ulaznica što čini ukupno 131.720 KM.

Do sada je akcijom navijača Fudbalskog kluba Željezničar u tekućoj godini učlanjeno 11.591 član što je Klubu donijelo dodatnih 231.820 KM.

Znači, ukupno je oprihodovano 363.540 KM što ciljanu vrijednost od 400.000 KM, koju su postavili naši navijači, čini skoro dostignutom.

Time je još jednom pokazano naše jedinstvo, snaga, kontinuirana borba koju smo pokrenuli u stabilizaciji poslovanja Kluba.

Pozivamo naše navijače, simpatizere i prijatelje da nastave akciju učlanjenja u Fudbalski klub Željezničar, a rukovodstvo Kluba će javno objaviti namjenu utroška sredstava prikupljenih po tom osnovu”, navedeno je u saopštenju FK Željezničar.

Nakon toga čelni ljudi sa Grbavice iskoristili su priliku da se obrate i protivničkim navijačima koji su isprovocirali incident prije početka sinoćnje utakmice, ali i napravili veliku materijalnu štetu na tribinama.

Nažalost, da sve okolnosti vezane za gradski derbi ne prođu na najbolji način, pobrinuli su se navijači Fudbalskog kluba Sarajevo koji su svojim nedoličnim i huliganskim načinom ponašanja ponovo narušili ugled grada Sarajeva i poslali još jednom ružnu sliku u svijet.

Ovo je nastavak kontinuiranog procesa uništavanja imovine našeg Kluba od strane huligana Fudbalskog kluba Sarajevo.

Sramotno je da se takvim navijačima daju ulaznice, a koje je, podsjećamo, Fudbalski klub Željezničar besplatno stavio na raspolaganje Fudbalskom klubu Sarajevo.

Ovim putem obavještavamo javnost da je formirana Komisija za procjenu štete koja je počinjena tokom gradskog derbija i Fudbalski klub Sarajevo će snositi troškove neodgovornog i huliganskog istupa svojih navijača”, zaključili su iz Željezničara.