Ivaylo Petev: “Pobjeda protiv Luksemburga sve stavlja u drugi plan, uradit ćemo sve”

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će u Zenici protiv selekcije Luksemburga odigrati i drugi prijateljski susret planiran za ovaj ciklus.

Tim povodom na današnjoj konferenciji za medije javnosti se obratio selektor Ivaylo Petev, a na samom početku se osvrnuo na zdravstveni bilten reprezentacije.

Cimirota nema, nema Kovačevića i nema Krunića. Zadnja dva se bore sa temperaturom, a Cimi ima povredu mišića. Oni neće biti sutra u kadru”, rekao je Petev.

Selektor za selekciju Luksemburga kaže da je mnogo napredovala u posljednjih nekoliko godina.

Kao što rekoh i na onoj prvoj press-konferenciji, i jedna i druga država su puno napredovale, to sam rekao. Igrao sam protiv Luksemburga prije šest godina. Tada su imali u kadru igrače iz domaće lige i tri iz vani.

Sada svi igraju vani i 1-2 u svojoj ligi. Fudbalski su napredovali i neće biti lako. Mi moramo svakako ići na pobjedu, bez obzira na protivnika, sve ovisi o nama. Mi moramo napasti iz sve snage i tražiti pobjedu sutra”, kaže Petev.

Osvrnuo se selektor još jednom i na meč protiv Gruzije.

Meni je žao da smo fulali dva zicera, poništen nam je regularan gol, i onda bih ja pitao. Tako je kako je, mi moramo ići još jače i to je to”, kaže Petev.

Ponovo je selektor govorio o sistemu u kojem će igrati naš nacionalni tim.

Sistem nije lako promijeniti. Ja sam se uvijek vodio igračima, onim što imamo u kadru. Mi smo pokazali da nam jako dobro paše ovaj sistem. Meni je jedino žao, da smo zabili ovo što smo imali, onda ne bismo došli na ovo pitanje sada.

Ja preuzimam sve na sebe, prvi sam tu da odgovorim na svako vaše pitanje, ali ja se vodim onim što imam u kadru. Karikiram, da imam Višću, ne bih igrao sigurno 3-5-2, ali nemam”, ističe Petev.

Govorio je Petev i o fudbalerima koji su igrali protiv Gruzije, ali i o onima koji će igrati sutra.

Nisam izgubio povjerenje ni u koga, niti ću izgubiti. Sasvim normalno je da sutra neki drugi igraju i da sa ovim prijateljskim da probamo šta imamo, imamo mladih igrača tu, oni će dobiti priliku isto.

Siguran sam da smo mi svjesni na koji način moramo izaći. Svaki igrač mora izaći iz svoje komfor zone. Učinićemo sve sutra da dođemo do pobjede uz sjajnu igru, jer mislim da trenutno to nama najviše treba”, rekao je bugarski stručnjak.

Petev je krivicu za poraz protiv Gruzije preuzeo na sebe.

Ne bih sada pričao o tome. Odgovorit ću ovako, krivi smo mi. Neću ja tražiti nešto sa strane”, kaže selektor.

Baš kao i Prevljak, Petev ističe da bi pobjeda protiv Luksemburga promijenila situaciju.

Čim sam ovo prvo preživio, preživit ću još puno. Jedino sa pobjedom sve se to, neću reći zaboraviti, nego stavlja u drugi plan. Nema čovjeka koji voli ovu reprezentaciju, a da ne želi pobjedu.

Ponekad fudbal nije toliko pošten, van logike je. Ne izvlačim se ništa. Mi smo svjesni svega, znamo šta trebamo, pokušat ćemo sve”, zaključio je Petev.