Josep Borrell: “Uvjeravam građane BiH da čvrsto stojimo iza mira i stabilnosti”

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku Josep Borrell posjetio je bazu Butmir u Sarajevu.

U svom obraćanju pozvao je sve domaće aktere da zajednički rade, bez blokada institucija, da iskoriste sve ekonomske potensicjale, da ojačaju funkcionalnost države kroz boru protiv korupcije i druge mjere.

U ovom sukobu između vladavine prava i vladavine jačega vidimo jedan dobar podsjetnik očuvanja mira. Nekada da bi očuvali mir morate pokazati i snagu. U ovom sukobu svijet stoji ujedinjen sa 141 zemljom članicom UN-a koja je zahtjevala hitni prestanak ruske agresije“, rekao je Borell.

Važnost mira i sigurnosti

U ovom ključnom trenutnku izuzetno je važno prisustvo EUFOR-a na terenu u osiguranju sigurnosti. Upravo zbog toga smo udvostručili naše prisustvo. Osnažili smo dodatno naše prisustvo i u ovom trenutku uvjeravam građane BiH da je naše čvrsto opredjeljenje očuvanje stabilnosti BiH“, rekao je Borell, prenosi Avaz.

Ističe da je važnost mira i sigurnosti nesporna i svako od nas ima ulogu u njihovom očuvanju.

Prije 30 godina situacija je ovdje bila mnogo gora. Mi smo od svojih predaka naslijedili prošlost sa njenim dobrim i lošim stranama. Naša je uloga da podržimo žrtve i kaznimo počinioce. Vaša uloga u svemu tome je nezamjenjljiva.

Pozivam sve današnje političke aktere da zajednički rade, da ne blokiraju institucije, da udruže snage i iskoriste ekonomske potencijale, da se bore protiv korupcije“, kazao je Borell.

Zajedničko djelovanje u okviru institucija

I zato u ovom svečanom trenutku skoro 30 godina nakon početka opsade Sarajeva u prisustvu vas pripadnika operacije “Althea” pozivam izabrane državne dužnosnika i parlamentarce da zajednički rade na iznalaženju rješenja i zajedničko djelovanje u okviru institucija“, rekao je Borrell.

U posjeti našoj zemlji je u društvu Borelja je i Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove.

Podsjećamo, dočekao ga je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, a prisutni su i ambasador SAD u BiH Michael Murphy, ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhorst…