Foto: Arhiv

Lavrov u obraćanju UN-u: “Svrha vojne operacije u Ukrajini je spašavanje života”

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, obratio se ponovo Ujedinjenim narodima.

Optužio je ukrajinsku vlast za neonacizam, kršenje ljudskih prava i ugnjetavanje vlastitog naroda. Ponovo je vlast u Kijevu nazvao neonacistima.

U svom obraćanju govorio je o granatiranju građana u Donbasu i masovnim grobnicama koje je, kako je rekao, izvršila vlast iz Kijeva.

Optužio je Zapad da tada nije reagovao.

Oni su svih ovih godina vršili asimilaciju protiv Rusa koji su željeli zadržati svoj identitet. Zelenski ih koristi kao termin uzorci, želi da ih ukloni. On je usvojio zakon o domicilnom stanovništvu gdje kaže da nema mjesta za Ruse koji su tu vjekovima živjeli.

To je nešto što su nacisti radili. Djeci nije dozvoljeno da idu u škole, u univerzitete. Prvo da govorite svojim jezikom može vas koštati ne samo posla nego i života”, navoe je Lavrov.

O Zelenskom i “bogohuljenju”

Optužio je ukrajinsku vlast da “uznemiravaju i tlače ljude u medijima, kao i da sve one koji ne podržavaju ovaj režim, otpuštaju”.

Zelenski kaže da on odaje počast svom djedu koji se borio protiv crvene vojske. To je bogohuljenje. On želi pojačati ono što je radio Porošenko, želi zabraniti pravoslavnu crkvu Ukrajine. Veliki broj popova je izložen krivičnom gonjenju”, rekao je Lavrov.

Optužio je Kanadu i SAD da isto rade. Naveo je i kako je se radi na “zabrani ruskog jezika” i da su koristili državni udar.

Optužio je Ukrajince da su bombardovali Donbas, granatirali bolnice i civile te da su za to “sada reagovali”.

Optužio ih je i da su blokirali glavni kanal za svježu vodu Krimu.

Nadali su se da će ih neko čuti. Ali Kijevi h je direktno potkopao uz pomoć Zapada. Kriminalne aktivnosti se povećavaju. Više od 100.000 izbjeglica iz Donbasa je izbjeglo u Rusiju. Mi smo prikupili veliki broj dokaza o masovnim kršenjima ljudskih prava”, rekao je Lavrov.

“Rusija nije mogla nijemo posmatrati”

Dodao je kako su objavili sve fotografije na mrežama koje svjedoče tome.

U kontekstu teških kršenja ljudskih prava, osmogodišnji rat koji ima krakteristike genocida, stalno odbijanje Zapad da pozove ukrajinske vlasti da poštuje mir, ne postojanje reakcije OSCE-a, Vijeće Evrope, UN-a, Rusija nije mogla samo nijemo posmatrati šta se dešava u Donbasu.

Putin je priznao nezavisnost Donjecka i Luganska i prihvati pozive tih građana da pokrene vojne operacije da ih zaštiti prema ugovoru o međunarodnoj pomoći koji je potpisan s tim republikama.

Svrha je spašavanje ovih ljudi, da se ispune zadaci, izvrši demilitarizacija Ukrajine. Da se više nikada ovo ne bi desilo”, rekao je Lavrov.

Poručio je i kako “Kijev i neonacistička vlada nisu i neće biti vlada građana Ukrajine”.

Amerika i saveznici koji su direktno odgovorni za veliki broj kršenja međunarodnog prva i kriminal zbog kojih su mnogi postali žrtve u Siriji, Iraku i višoj Jugoslaviji, pokazuju dvostruke aršine”, rekao je Lavrov dodajući da, ako je nešto protiv Rusije, onda je sve očito dozvoljeno.

Veliki broj zvaničnika napustio je prostoriju UN-a kada se Lavrov počeo obraćati jer nisu htjeli da čuju njegov govor.

Podsjetimo, u dosadašnjim napadima izgubilo je živote 136 civila, među njima 13 djece, a ranjeno 400 civila, među kojima je 26 djece.