Ljekari bez granica opisali stanje u Mariupolju: “Skupljamo snijeg i kišnicu jer nemamo vode”

Djelatnik humanitarne organizacije “Ljekari bez granica” opisao je situaciju u opkoljenom Mariupolju.

Kazao je da su skupljali snijeg i kišnicu jer nemaju vode.

Sinoć je granatiranje bilo sve bliže. Sinoć smo skupljali snijeg i kišnicu kako bismo imali vode. Pokušali smo doći do vode koju dijele vlasti, ali red je bio ogroman”, napisao je djelatnik.

Trgovine su, dodaje, uništene.

Više trgovina uništeno je u granatiranju, sve što je u njima ostalo odnijeli su očajni ljudi. I dalje nema struje, vode, grijanja i signala za mobitel. Ljekarne su bez lijekova”, stoji u objavi.

Danas su građani trebali biti evakuisani iz ovog grada, ali to nije bilo moguće zbog sigurnosne situacije.

I ruska i ukrajinska strana optužuju jedni druge.

Rusko ministarstvo odbrane je za prekid evakuacije civila iz Mariupolja optužilo ukrajinsku stranu.

Ministarstvo tvrdi da su “ukrajinski nacionalisti” spriječili civile da se evakuiraju i napuste svoju zemlju.

Rusija tvrdi da su ruske snage napadnute nakon što su organizirale humanitarne koridore za evakuaciju civila iz Mariupolja.

Podsjetimo da su ranije vlasti Mariupolja kazale da su Rusi prekršili sporazum o privremenom primirju te da su granatirali grad i time onemogućili stanovništvo da ga napusti.

Dogradonačelnik Mariupolja Serhij Orlov je za BBC rekao da je Mariupolj pod neprestanim granatiranjem, baš kao i sama evakuacijska ruta.

Nije sigurno ići tim putem zbog borbi”, rekao je za BBC.

Ranije je stanovnik Mariupolja rekao da na svake tri minute čuje granate, te da je vidio automobile koji su pokušali pobjeći, ali su se vratili.

Iako je bio postignut sporazum da se obustavi granatiranje Mariupolja dok traje evakuacija stanovnika, dogradonačelnik ovog grada je kazao da Rusi i dalje bombarduju te da je prekršen dogovor.

Bilo je planirano da se evakuiše 9.000 stanovnika, organizovani su i autobusi kao i privatni prijevoz.

Prema planu civili su trebali napuštati opkoljeni ukrajinski lučki grad Mariupolj od 12:00 do 17:00 sati danas.

Ovo je objavilo rusko ministarstvo odbrane i poručilo da ruske jedinice nastavljaju veliku ofanzivu u Ukrajini, citira ruska novinska agencija RIA.

Ministarstvo je potvrdilo da su ruske jedinice prekinule vatru i otvorile humanitarne koridore blizu gradova Volnovahe i velike južne luke Mariupolja na Azovskom moru, koji su opkoljeni.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da Volnovahu želi napustiti oko 20.000 civila, a 200.000 želi izaći iz Mariupolja.

Gradonačelnik Mariupolja, strateške luke na istoku Ukrajine, uputio je jutros dramatičan apel za pomoć gradu koji je pod opsadom, u “blokadi” i trpi “nemilosrdne napade” ruskih snaga.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko i ranije se emotivno obratio javnosti nakon najave da će Rusi pustiti civile da napuste grad.

Mariupolj nisu ulice i kuće. Mariupolj su ljudi. U uslovima konstantnog, nemilosrdnog granatiranja, nemamo drugog izbora nego dati građanima priliku da sigurno napuste grad”, rekao je gradonačelnik.