Milanović pozvao Dodika da se predstavnici RS-a vrate u institucije BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas telefonom s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i pozvao ga da se predstavnici Republike Srpske vrate u institucije Bosne i Hercegovine.

Milanović mu je ukazao na potrebu da se u postojećoj situaciji, nakon ruske agresije na Ukrajinu, rješavanju problema u Bosni i Hercegovini mora prići na odgovoran i trezven način koji će garantovati mir i stabilnost u regiji, saopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

U tom kontekstu, pozvao ga je i da se predstavnici Republike Srpske vrate u institucije Bosne i Hercegovine smatrajući da je to najbolji način za nastavak ozbiljnih i važnih razgovora koji čekaju predstavnike sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine”, navedeno je u saopćenju.

Milanović je informisao Dodika i o svojoj inicijativi da se Bosni i Hercegovini, kao i Ukrajini, da status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće, a u cilju sprječavanja širenja krize na zemlje jugoistoka Evrope.

Iz Milanovićevog kabineta nisu saopštili ko je koga zvao, ali su zato i Dodikovog kabineta u informaciji koju je objavila Srna u prvoj rečenici naglasili da je telefonski kontakt uspostavljen i realizovan “na zahtjev” Milanovića.

Dodikov Kabinet: Milanović je zahtjevao razgovor

Republika Srpska posvećena je miru i poštovanju Dejtonskog sporazuma”, poručio je Dodik tokom telefonskog razgovora sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem na čiji zahtjev je poziv i realizovan.

Član Predsjedništva BiH je, prema istom izvoru, “objasnio hrvatskom predsjednku da predstavnici Republike Srpske nisu napustili zajedničke institucije, ali da su neki drugi u BiH napustili i Ustav i načine odlučivanja koje propisuje Ustav BiH”.

Dodik je zahvalio Milanoviću na inicijativi da se BiH dodijeli kandidatski status.

Dodik i hrvatski predsjednik Zoran Milanović razmijenili su mišljenja i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini”, saopšteno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.