Milorad Dodik: “Nijedan potez koji povlači Republika Srpska nije sa ciljem da se otcijepi od BiH”

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Doma naroda u Parlamentu BiH Draganu Čoviću danas u Briselu učestvuju na sastanku sa poslanicima Odbora za vanjska pitanja Evropskog parlamenta.

Nakon Željka Komšića i Šefika Džaferovića se obratio i Milorad Dodik.

“Vjerujem da smo ovo trebali učini ranije i češće. Nisam došao ovdje da polemišem sa svojim kolegama, premda se ne slažem sa mnogim stvarima koje su ovdje iznesene. Kao što vidite, gospodin Džaferović je okrivio gospodina Čovića, kao predstavnika Hrvata i mene kao predstavnika Srba“, rekao je.

Kaže da se prema Komšićevoj i Džaferovićevoj priči stekne dojam da su “jedino su oni u pravu i oni odlučuju šta je istina a svi koji ne misle tako su loši.”

BiH je u permanentnoj krizi, nije imala uspjeha bez međunarodnog miješanja. Htjeli ili ne htjeli, uglavnom BiH je nestabilna, mnogi kažu i nemoguća država imajući u vidu neke historijske stečene razlike.

Sada imamo dva muslimanska člana Predsjedništva i jednog srpskog. Imamo derogaciju konstitutvnog sitema u BiH otvoreno, gdje muslimani tako pokušavaju zaokružiti moć u BiH“, poručio je.

Rekao je da “Hrvati u BiH ne žele biti preglasani, a Čović je loš u ovoj priči.”

Zato RS očekuje od međunarodnih faktora i insistira da se drži Dejtona i čuva konstitutivnost. I ova priča kako je predstavio gospodin Džaferović kako njegova partija ima veći broj glasova nego Čovića je podvala u smislu da se ne govori o predstavljanju partija nego naroda.

RS je usmjerena ka miru i to pokazujemo. Ja nisam učestvovao u ratu kao gospodin Džaferović koji je komandovao jedinicama. RS ima mnogo ljudi koji su zatraženi da se predaju sudovima, i isporučili smo sve njih“, kazao je.

Kaže da suverenitet nije upitan, upitna su konstitutivna prava.

Histerija koja je stvorena u Sarajevu krivicom i komparacijom s ratom. Nisam došao da pričam o Ukrajini i Rusiji već o BiH. Oni žele da pričaju o tome kako bi pridobili saosjećanje prisutnih. Svi u BiH su jednako patili. Samo neki imaju priče da su neki patili više od drugih.

Smrt i stradanje je za svakoga isto. Hoću da vam kažem veoma jasno i glasno – nijedan plan, nijedan potez koji povlači Republika Srpska nije sa ciljem da se otcijepi od BiH. To je borba za ustavni poredak, koji je akt i u vašim zemljama ne samo našim.

Nemamo nijedan plan, nijednu riječ o secesiji. Ne mogu da prihvatim druge koji misle da su nepogrešivi i da su uvijek u pravu“, naveo je.

Poručio je da ne postoji visoki predstavnik u BiH jer ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a.

On je jučer pričao ovdje pred vama protiv nas. Šmit nije visoki predstavnik, nema imenovanja“, zaključio je Dodik.