Milorad Dodik stigao u Tužilaštvo BiH da da izjavu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik stigao je u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine gdje daje izjavu.

Ranije je najavio da će se odazvati pozivu.

On je rekao da je “očigledno da se situacija dramatizuje zbog medijskih natpisa da bi se skrenula pažnja sa Federacije BiH, gdje nisu uspjeli da dogovore izmjene Izbornog zakona”.

Dodik je istakao da je očigledno da se ništa ne može dokazati, jer nije bilo nikakvih zloupotreba i napomenuo da se nešto moglo dokazati ne bi bio tu gdje jeste.

Nije objasnio na koji predmet misli, ali je naveo da predmet vodi “tužilac koji je radio u Ambasadi SAD-a u Sarajevu”.

Poručio je kako je spreman na svaku vrstu fer i korektne istrage.

Naknadno je planirana i konferencija za novinare.

Podsjećamo, Dodik je ranije pozvan u Tužilaštvo zbog predmeta “Ikona”, a u medijima se spominje da bi današnje saslušanje moglo imati veze s kupovinom vile na Dedinju.

Osim toga, Tužilaštvo je ranije saopštilo da je otvorilo predmet “Napad na ustavni poredak” zbog odluka koje je NSRS donijela o “prenosu nadležnosti s države na RS”.

Jedini predmet od kojeg Dodik stvarno strahuje

Upravo spomenuta vila na Dedinju je postupak koji godinama zanima bh. javnost i tužioci su konačno došli do čvrstih dokaza.

Krivični postupak se odnosi na predmet “Pavlović banka”, koji već duže od sedam godina čeka epilog.

Riječ je o kupovini vile u beogradskom naselju Dedinje, koju je Dodik kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura.

Iako je tvrdio da je vilu platio novcem od kredita, ispostavilo se da je kredit u Pavlović banci podigao tek godinu dana kasnije, 27. juna 2008. godine, što je dovelo do opravdane sumnje da je kredit poslužio samo kao pokriće.

Da stvar bude gora po Dodika, zahtjev za kredit je ovjerio pečatom Vlade RS-a kojom je u tom periodu rukovodio kao premijer, a vlasnik Pavlović banke Slobodan Pavlović, koji je u decembru prošle godine stradao u saobraćajnoj nesreći, nakon odobravanja spornog kredita i sam je dobio kredit od Investiciono-razvojne banke RS-a u iznosu od pet miliona KM.

Postoje opravdane sumnje da će Dodik teško izbjeći presudu i kaznu.

Kako smo i ranije pisali, mediji saznaju da određene provjere vrše i nadležni u Srbiji.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nedavno je uvelo sankcije za člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika i to zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, gdje je optužen da je uspostavio koruptivnu mrežu u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici.