Mladi Toni Bašić osuđen za izazivanje nacionalne mržnje, prekvalifikovano prvobitno djelo “terorizam”

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Tonija Bašića na uslovnu kaznu zatvora za izazivanje nacionalne mržnje.

Presuda mu je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice, a Državno tužilaštvo je prije toga izmijenilo optužnicu prekvalifikacijom prvobitnog krivičnog djela “terorizam” u krivično djelo ”izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Bašić je optužen da je tokom 2020. godine u više navrata podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, rasizam, nacionalizam, kao i prijetnje LGBT populaciji.

Kako se navodi, optuženi je objavio poruke kao što su: “Ubij gasom svakog Jevreja”, “Kreni putem genocida”, “Pošalji bombu na ADL sjedište u New Yorku” i “Ubij svog lokalnog libertarijanca”.

U optužnici se navodi da je optuženi u periodu od 8. februara do 17. marta 2020. godine u više navrata javno, i to putem sredstava javnog informisanja i koristeći se društvenom mrežom Telegram, podsticao druge na izvršenje terorizma.

Bašić je 8. februara 2020. objavio formiranje kanala pod nazivom “Moon Krieg Division” te objavio seriju slika i tekstualnih dokumenata u kojima prijeti i u kojima se navode, između ostalog, poruke gore napisane.

Optužnicom se Bašić tereti i da je upućivao prijetnje pripadnicima LGBT zajednice, kao i da je pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Podsjetimo, odbrana je ranije istakla da su svi članovi mlađi od Bašića, kojem je u trenutku osnivanja grupe bilo 19 godina.

Obrana je navela i da Bašić zbog ovog postupka nije otišao na školovanje na “Oxford”.