“Moskva i Kijev ‘na pola puta’ u pregovorima o demilitarizaciji Ukrajine”

Moskva i Kijev su “na pola puta” u postizanju dogovora o pitanju demilitarizacije Ukrajine rekao je danas ruski pregovarač Vladimir Medinski, a prenosi agencija Interfax.

Dodao je da “njihova stajališta najviše su usklađena oko neutralnosti Ukrajine i odustajanja od pridruživanja NATO-u”.

Ruski pregovarač rekao je da je problem ukrajinske neutralnosti nešto oko čega su se gotovo posve složili u mirovnim pregovorima.

Istaknuo je da se pregovori nastavljaju, uključujući nesuglasice oko sigurnosnih garancija da se Ukrajina neće priključiti se NATO-u.

Što se tiče “demilitarizacije Ukrajine”, pregovarač je rekao da su na pola puta, citirala ga je ruska državna agencija TASS, a prenosi Sky News.

Novinska agencija Interfax citirala je Medinskog koji je rekao da pregovarački timovi, koji pokušavaju dogovoriti okončanje neprijateljstava u Ukrajini, raspravljali o nijansama sigurnosnih jamstava ako Ukrajina više ne bude pokušavala pristupiti zapadnom vojnom savezu.

Odbio je otkriti druge detalje razgovora.

Rusija je 24. februara poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u nastojanju da oslabi vojne sposobnosti svog južnog susjeda i ukloni ljude koje smatra opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage pružaju snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.