Na Expo otputovala i posljednja grupa bh. privrednika

Posljednja grupa privrednika koji su prošli poziv Ministarstva privrede Kantona Sarajevo za paket podrške Expo 2020 Dubai danas je sa sarajevskog aerodroma otputovala za Dubai, gdje će se u narednim danima predstaviti na svjetskoj izložbi Expo.

Ovu biznis grupu mahom čine predstavnici drvne i metalne industrije, kompanija “Pobjeda“ kao jedina iz autoindustrije, te nekoliko predstavnika drugih industrija iz ranijih grupa koji su bili spriječeni otputovati sa svojim grupama.

Kako je istakao ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, koji ovu grupu nije pratio jer je zbog poslovnih obaveza ranije otputovao u Dubai, grupa predstavnika kompanija koji su ranije trebali putovati na Expo, zaslužuje priliku da iskoristi pravo ostvareno po pozivu za paket podrške i oni će svoje ranije dogovorene sastanke, zahvaljujući asisteniciji našeg Expo tima, realizirati tokom ovih nekoliko dana.

S privrednicima je danas otputovala i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović, koja nije krila zadovoljstvo što putuje s grupom privrednika koji će u Dubaiju imati jedinstvenu priliku za povezivanje i ostvarivanje novih poslovnih kontakata s poslovnim ljudima iz cijelog svijeta.

Svi u Vladi Kantona Sarajevo smo sretni jer smo našim privrednicima mogli pružiti ovakvu priliku. Svima želim puno uspjeha i ugovorenih poslova. Kao ministrica rada, najviše sam zainteresirana za to da efekt njihovog učešća na Expou budu nova radna mjesta“, kazala je ministrica Prvulović, dodavši da je sretna jer su ovu jedinstvenu priliku iskoristili privrednici iz cijele BiH, ne samo Kantona Sarajevo.

Među onima koji će u Dubaiju pokušati ostvariti nove poslovne kontakte je i Nagib Mujkić iz “Tisa komerca”.

Ova kompanija iz Žepča svoju djelatnost obavlja i u drvnom i u metalnom sektoru.

Godinama izvozimo namještaj, a ujedno se bavimo i uvozom repromaterijala za fabrike namještaja, imamo i vlastitu proizvodnju metalnih komponenti za fabrike namještaja, a radimo i za potrebe građevinarstva.

Iako smo godinama prisutni na sajmovima u Evropskoj uniji, radujemo se predstavljanju na Expou. To nam je nešto novo i želja nam je da tamo stupimo u konatakt s poslovnim partnerima koji su raspoloženi za investiranje. Imamo u planu da razvijamo proizvodnju po principu joint venture sa firmama iz EU, ali i šire.

Također, ako se ukaže prilika za prodajom naših proizvoda, rado ćemo to učiniti. Imamo šta ponuditi, u najboljem svjetlu ćemo predstaviti i firmu i državu i okruženje u kojem radimo“, naveo je Mujkić.

Zahvalio je Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu privrede što su privrednicima omogućili priliku da budu dio ove svjetske izložbe.

To su uradili veoma korektno, transparentno i pravedno, tako da moram izraziti respekt i zahvalnost“, dodao je Mujkić.

Na ovoj izuzetnoj prilici zahvalila je i Mejra Halilović iz kompanije “Halilović”, koja se bavi organskom proizvodnjom žitarica, ljekovitog bilja, eteričnih ulja, prirodne kozmetike.

Oni su jedna od kompanija iz ove grupe koja je ranije trebala otputovati na Expo, ali zbog opravdanih okolnosti u tome su bili spriječeni, pa su sada, odlukom ministra Delića da svi koji su prošli poziv idu na Expo, dobili novu priliku.

Izvozimo širom svijeta, a naš prvenstveni cilj je potražiti kupce na Istoku, u zemljama Zaliva. Imamo već neke dogovore, nadamo se da ćemo u tome uspjeti. Ovo je izvanredna prilika da se predstavimo, ali i da vidimo šta je to novo u svijetu, kakvi su poslovni trendovi“, navela je Halilović.

Expo traje do kraja ovoga mjeseca, a na Paviljonu BiH do tada su planirane brojne aktivnosti, kao i na paviljonima Slovačke i Slovenije, gdje su planirani networking događaji s našim privrednicima.

Osim predstavljanja bh. privrede, pred kraj izložbe planirana je i cjelodnevna prezentacija iz oblasti turizma, koju će 28. marta održati Turistička zajednica KS na paviljonu BiH za zvanice iz zemalja okruženja, ali i naših komšijskih zemalja iz paviljona Prilike.