Nastavak suđenja za zločine u Hrasnici: Svjedoci govorili o premlaćivanjima u garažama nebodera

Na suđenju bivšim pripadnicima Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Hrasnice kod Sarajeva, svjedoci Državnog tužilaštva pričali su o premlaćivanjima koja su se dešavala u garažama nebodera.

Dušan Stanić je izjavio kako je 8. jula 1992. godine od strane dvojice policajaca zatvoren u školu “Aleksa Šantić”, gdje je zatekao 30 zarobljenika, javlja BIRN BiH.

Objasnio je da je sutradan prebačen u garaže nebodera u Hrasnici u kojima su držani zarobljenici.

Kako je kazao, među zarobljenicima su bile i žene. Uslovi u kojima su boravili bili su loši, nije bilo struje, kao ni hrane, ispričao je Stanić.

Ja bih se prijavio da se najedem, pa ubijte me – takva je glad bila”, rekao je Stanić.

On je ispričao kako su zarobljenici izvođeni i maltretirani kada je Gadžo bio u smjeni.

Gadžo upali svijeću i zna se među ljudima da će biti izvođenja”, kazao je Stanić.

Prema njegovim riječima, Gadžo je izveo izvjesnog Milutinovića i Dostina Nikolića zvanog Šeki, nakon čega je – kada ih je vratio u prostoriju u kojoj su bili zatvoreni – Milutinović bio mrtav, dok je Nikolić bio živ oko pet minuta.

U međuvremenu je tražio vode od Stanića i rekao kako ga je Gadžo pretukao.

Stanić je ispričao kako je prilikom iznošenja tijela vidio da su još dva tijela iznesena iz drugih prostorija i stavljena u sanduke.

Dodao je da tokom njegovog boravka u zatvoru nikada nije bio maltretiran.

Lejla Čović, advokatica prvooptuženog Senada Gadže, predočila je svjedoku tri ranije izjave i upitala ga zašto tada nijednom nije spomenuo kako mu je Dostin Nikolić “Šeki” pred smrt rekao da ga je pretukao optuženi Gadžo, dok je na današnjem ročištu to izjavio.

Svjedok je kazao da ne vjeruje kako to ranije nije rekao.

Senada Gadžu, Zaima Laličića i Sulju Hebiba optužnica tereti da su, kao pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), počinili nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, na ponižavajuće načine, tjelesna sakaćenja u prostorijama zatvora u Hrasnici, Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”, kao i u garažama između nebodera u ovom naselju tokom 1992., 1993. i 1994. godine.

Drugi svjedok Savo Pejić izjavio je kako je 18. augusta 1992. godine uhapšen u svom stanu, te odveden u neboder, gdje je pretučen.

Jedne prilike su ga izveli Gadžo i Laličić ispred garaža u naboderu, gdje je pretučen, i tom prilikom ga je Laličić udario nogom u predio bubrega, zbog čega i danas trpi posljedice, ispričao je Pejić.

Poslije toga je Zaim Laličić ostao dolje kao čuvar, a Senada više nisam vidio”, kazao je Pejić.

Na današnjem ročištu svjedok je prepoznao optužene Gadžu i Laličića. Na upit Odbrane da li je ikome prijavio da su ga Gadžo i Laličić pretukli, on je rekao da nije.

Nastavak suđenja je zakazan za 17. mart.