“Nejasno zašto MUP RS pravi popis pripadnika OS BiH”

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspolaže podacima da je MUP Republike Srpske u proteklom periodu telefonski kontaktirao pripadnike Oružanih snaga BiH koji žive na teritoriji RS.

Od njih je tražio određene podatke, uz obrazloženje da su u postupku izrade službenih evidencija.

Kako su naveli iz Ministarstva, s obzirom na to da je dosadašnja praksa bila da se ove i slične aktivnosti entitetskih MUP-ova provode slanjem zahtjeva prema Ministarstvu odbrane BiH, koje je tražene podatke ustupalo predmetnim institucijama, nejasno je, kažu, zbog čega se pristupilo traženju podataka na ovaj način.

Posebno je simptomatično da je ova aktivnost započela u jednoj općini u Podrinju u toku vikenda i da su tada kontaktirani samo pripadnici OS BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Nakon naše reakcije, to je prošireno na pripadnike OS BiH iz drugih naroda, na ostale općine, kao i na zaposlene drugih državnih institucija”, istakli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su poručili da su uputili navedena saznanja nadležnim državnim agencijama na dalje postupanje.

S druge strane, iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a govore da se radi o klasičnom policijskom poslu koji se obavljao i proteklih godina, ali je sada ažurirano uputstvo.

Uputstvom MUP-a Republike Srpske iz 1994. godine, koje je ažurirano prošle godine, definisano je prikupljanje niza drugih relevantnih informacija s ciljem vladanja bezbjednosnom situacijom“, kazao je ministar Dragan Lukač.

Lukač dodaje da je neophodno imati evidenciju osoba koje mogu pružiti stručnu pomoć u određenim situacijama.

Kako bi se na određenom mikro prostoru vladalo sigurnosnom situacijom, te u kontinuitetu prikupljala obavještenja koja mogu pružiti pomoć u rasvjetljavanju ili razrješenju određene sigurnosne situacije, neophodno je imati i informacije o osobama koja bi eventualno mogla po prirodi svog posla pružiti kakvu stručnu pomoć.

U MUP-u RS-a od njegovog nastanka do danas osnovni metod obavljanja policijskih poslova na području policijskih stanica jeste rad policije na bezbjednosnom sektoru.

Podjela područja na bezbjednosne sektore proizilazi iz potreba za što cjelovitijim poznavanjem određenog područja na čemu se i bazira uspješan rad policije“, rekao je Lukač.

U vezi s najnovijim ažuriranjem navedenog uputstva (iz 1994. godine), Lukač kaže da je pored podataka iz obrasca D-19, definisano i prikupljanje niza drugih relevantnih informacija s ciljem ukupnog valadanja sigurnosnom situacija na području sigurnosnog sektora uz napomenu da pristup ovim podacima imaju samo ovlaštene osobe MUP-a.