Nove informacije o letjelici u Zagrebu: Stigla iz Mađarske, brzinom od 700 km/h

Vlada Hrvatske je objavila saopćenje o letjelici koja je pala u Zagrebu.

U uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-odbrambenog sistema na kojem su učestvovali potpredsjednik Vlade RH nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branilaca Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutrašjih poslova Davor Božinović, ministar odbrane Marko Banožić, direktor Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, direktor Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general- bojnik Ivica Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić.

“Letjelica je stigla preko Mađarske”

Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada besposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1.300 m.

U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-odbrambenog sistema poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja”, objavili su.

I premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković iznio je nove detalje nakon sastanka nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Plenković je kazao kako je utvrđeno da je letjelica ruske proizvodnje, ali da nije poznato je li u posjedu ruske ili ukrajinske armije.

U Hrvatsku je došla iz pravca Mađarske, a prema riječima premijera Viktora Orbana. u Mađarsku je došla iz pravca Rumunije. Da li je neka pogreška, izgubljena kontrola – to ne možemo sa sigurnošću utvrditi. Ono što znamo je da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Kontaktirali smo ukrajinsku stranu da vidimo kako je ova letjelica došla čak do Zagreba”, rekao je Plenković.

Istakao je kako je “dobro što nema ozlijeđenih i da je pala u dio gdje nema stambenih objekata”

Svi ulažu maksimalne napore da se utvrde razlozi dolaska i rušenja letjelice”, dodao je.