Novi Travnik zabranjuje rad nedjeljom, kazne firmama od 500 do 2.000 KM

Općinsko vijeće Novi Travnik na sjednici održanoj u četvrtak donijelo je Odluku o radnom vremenu prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata i obrta na području općine Novi Travnik.

Odlukom se utvrđuje radno vrijeme tokom sedmice te početak i završetak radnog vremena tokom dana u objektima koji se nalaze na području općine Novi Travnik, u kojima fizičke i pravne osobe, u skladu sa zakonom, obavljaju uslužnu djelatnost trgovinu, ugostiteljstvo i obrt, saopćeno je iz ove općine.

Navodi se i to kako je zabranjen rad nedjeljom svim trgovinama i obrtima, izuzev benzinskim pumpama, pekarama i trgovinama koje se bave isključivo prodajom suvenira.

Utvrđeno je, također, radno vrijeme tokom državnih i drugih blagdana, fizičkih i pravnih osoba iz oblasti trgovine, tržnica, mesnica, apoteka, pekara, benzinskih pumpi, ugostiteljstva, ustanova za dnevni boravak djece, obrta, kao i iz oblasti igara na sreću i internet klubova, hotela, motela, pansiona i prenoćišta.

Za prekršaj će se pravnim osobama i vlasnicima trgovina pisati novčane kazne u iznosu od 500 do 2.000 maraka.

Općinsko vijeće usvojilo je Izvještaj o izvršenju budžeta i realizaciji plana kapitalnih primitka i izdataka Trezora Općine Novi Travnik za razdoblje od 1. januara do 31. decembra 2021. godine.

Ostvaren je prihod u iznosu od 6.927.242 maraka, rashod u iznosu od 4.891.301 maraka, ostvareni kapitalni primici iznose 509.193 maraka, dok ostvareni kapitalni izdaci iznose 981.100 maraka. Ostvareni budžetski suficit je 1.564.034 maraka”, stoji u izvještaju.

Na sjednici je donesen i Zaključak o davanju prethodne saglasnosti na trasu magistralnog plinovoda Južna interkonekcija BiH – Republika Hrvatska, za teritorij Općine Novi Travnik.

Prethodna Saglasnost na idejni projekt trase budućeg plinovoda se daje uz uvjet da se u Idejnom i Glavnom projektu izvrše korekcije na terenu sa mještanima i da se uvaže sve primjedbe sa javne prezentacije održane 9. novembra 2021. godine, kao i sve dodatne primjedbe koje pristignu u međuvremenu”, navodi se u saopćenju.

Donesena je i Odluka o uspostavljanju saradnje i prijateljskih odnosa općina Novi Travnik i Ulcinj iz Crne Gore.

Iz Općinskog vijeća ističu kako će međusobna saradnja biti usmjerena na područje turizma, kulture, sporta, školstva, gospodarstva, ekologije, mladih, nevladinih organizacija i razmjeni iskustava lokalnih uprava.