Od nedjelje promjena u tarifama za električnu energiju

Prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedjelju, 27. marta ove godine, nastupit će i promjene u primjeni viših i nižih dnevnih tarifnih stavova za kupce koje električnom energijom snabdijeva JP Elektroprivreda BiH (EPBiH).

Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, niži dnevni tarifni stavovi (tzv. jeftinija električna energija) primjenjivat će se radnim danima i subotom u intervalima od 14:00 do 17:00 i od 23:00 do 08:00 sati, a nedjeljom cijeli dan.

Za sve ostale kupce JP Elektroprivreda BiH, niži dnevni tarifni stavovi primjenjivat će se radnim danima u intervalu od 23:00 do 08:00 sati, a subotom i nedjeljom cijeli dan, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Ljetno računanje vremena ove godine počinje u noći na nedjelju 27. marta u 2 sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata računa kao 3.

Ljetno računanje vremena u ovoj godini završava u noći na nedjelju 30. oktobra u 3 sata pomicanjem vremena za jedan sat unatrag, pa će se računati kao 2 sata.

Zašto uopće pomičemo sat?

Prva osoba koja je predložila mijenjanje vremena bio je Benjamin Franklin 1784. jer ga je frustrirao gubitak dnevnog vremena ljeti.

Njegova ideja u tom trenutku nije zaživjela, tek su je početkom 20. stoljeća prihvatili Nijemci.

U tom periodu, energija koja je bila ušteđena pomicanjem sata nije bila mala stvar – ni ekološki, a ni financijski.

Zašto države ukidaju pomicanje sata ako štedi energiju?

Pomicanje sata ukida se primarno iz zdravstvenih razloga; u više istraživanja se navodi da pomicanje sata potiče stres, nesanicu i bolesti srca.

Jedno istraživanje nam govori da čak i broj prometnih nesreća u SAD-u poraste za 6 posto unutar sedam dana nakon proljetnog pomicanja sata.

Također, pomicanje sata je u prošlosti značilo mnogo više što se uštede energije tiče. Sat vremena neće značajno utjecati na potrošnju kao što je možda nekad uz zastarjele i skuplje izvore energije.

Je li tačno ljetno ili zimsko računanje vremena?

U principu je zimsko vrijeme pravilno – tijekom zimskog računanja vremena je sunce najviše na nebu u podne.

Opće je prihvaćeno da je zimsko vrijeme tačno, iako se zdravstveni problemi pri micanju vremena češće pojavljuju pri promjeni na zimsko računanje vremena.

Ne bi bilo iznenađujuće da se zemlje u regionu odluče na ljetno računanje vremena.

U tom slučaju, najveći problem ljudima bit će ustajanje zimi po mraku, posebno u primorskim gradovima.