OSA navodno ranije obavijestila MUP RS-a o ugroženosti načelnika krim-policije Radenka Bašića

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) je još ranije dostavila saznanja MUP-u Republike Srpske vezano za ugroženost načelnika sektora kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašić, saznaje BN televizija.

Kako saznaje BN, Dalibor Railić iz Prijedora se sumnjiči kao nalogodavac ubistva, dok se Aleksandar MIjatović sumnjiči kao direktni izvršilac tog krivičnog djela.

Dalibor Railić je osoba koja je ranije osuđivana i koja je sklona vršenju krivičnih djela, tako da je “motiv za ubistvo načelnika Bašića samo njegov posao”.

S druge strane, Aleksandar Miljatović je 30. avgusta 2007. godine počinio teško ubistvo u Banjoj Luci i ubio Sašu Ilića zvanog Španac.

Miljatović se nalazi na prijevremenom uslovnom otpustu i policija je bila u obavezi da prati njega na realizaciji uslovnog boravka na slobodi.

Tokom pošle noći uhapšen je Miljatović, a Railić se nalazi u pritvoru Suda BiH.

Inače, zbog ovog slučaja jučer je došlo do verbalnog sukoba člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i tužilaštva Republike Srpske.

Dodik je najprije optužio Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i Republičko javno tužilaštvo RS-a za opstrukciju u otkrivanju i gonjenju učinioca ovog krivičnog djela.

U svom odgovoru Tužilaštvo je navelo da je “član Predsjedništva BiH iznio neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlašćenih službenih osoba i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela”.

Član Predsjedništva BiH u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i sa kojim ciljem, ali istovremno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera sigurnosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva“, saopšteno je iz Tužilaštva Republike Srpske.

“Dodik je ugrozio istragu ubistva načelnika policije”

Udruženje tužitelja Republike Srpske najoštrije je osudilo napade Milorada Dodika na tužitelje Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, te tužitelje u RS-u.

Napade člana Predsjedništva BiH ocijenili su kao neargumentovane i neprimjerene.

Njihova reakcija stiže nakon Dodikovih verbalnih napada na tužitelje u vezi sa istragom ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor.

Naglasili su da se već duži niz godina u javnosti iznose neistinite, teške i neargumentovane optužbe na rad tužitelja u Republici Srpskoj, čime se svjesno percepcija javnosti i medija usmjerava ka negativnom odnosu prema tužilaštvima i tužiocima u RS-u.

Još više zabrinjava kada takvi napadi dolaze od najviših nosilaca javnih funkcija, jer napadi na nosioce pravosudnih funkcija nose sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku, ne samo za tužioce, nego i za sve građane RS-a.

Posebno je zabrinjavajuće da su izjave zvaničnika, koje za cilj imaju uticaj na rad i odlučivanje tužilaštva, postale uobičajena pojava, a da nosioci političke moći očigledno imaju uvjerenje da raspolažu životima i karijerama javnih tužilaca“, kazali su.

Dodaju da zastrašujuće zvuči kada član Predsjedništva BiH, koji ni formalno, a ni suštinski nema nikakva ovlašćenja u pogledu rada tužilaštava u RS-u svjesno kriminalizuje tužioce.

Kako kažu, to radi bez bilo kakvog argumenta i pri tom se otvoreno miješa u istragu i analizira navodne dokaze koje je, a kako je sam izjavio, dobio iz određenih struktura MUP-a Republike Srpske.

Postavlja se pitanje ko je i na koji način, a posebno sa kojim ciljem nosiocu političke funkcije dao i daje detalje iz istrage ovako teškog krivičnog djela da bi isti te detalje iznosio u javnosti i na taj način direktno ugrozio samu istragu i bezbjednost tužilaca, svih zaposlenih u tužilaštvima, kao i članova njihovih porodica“, navodi se u saopštenju.

Udruženje tužilaca RS-a smatra da je javna kritika rada javnih tužilaštva neophodna i korisna, ali da kritika rada ne smije da se zasniva na pojednostavljenim i populističkim argumentima.

Ne prihvatamo neargumentovane optužbe da tužioci vrše opstrukcije u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela, a svako ko ima saznanja o nezakonitom radu tužilaca ima mogućnost da to prijavi nadležnim organima, a ne da se takve stvari koriste u dnevno političke svrhe.

Upravo je zajednički rad tužilaca Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS doveo do otkrivanja izvršilaca i prikupljanja dokaza teškog krivičnog djela ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor“, navode u saopštenju.

Na kraju dodaju da će insistirati na hitnom sastanku sa Ministarstvom pravde Republike Srpske u cilju zaštite integriteta tužilaca od ovakvih i sličnih napada.

Zaključuju da im je prioritet da tužilaštva rade u skladu sa Ustavom i zakonima.

“Ko je ovlastio Dodika da vodi istragu o ubistvu Bašića”

Partija demokratskog progresa ranije je saopštila da Milorad Dodik, kao lider političke stranke (SNSD) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ni po kom osnovu nema nadležnosti da se upliće u istrage tužilaštava, a posebno ne u operativni rad MUP-a Republike Srpske.

Ko je ovlastio Dodika da vodi istragu? Ko je njega, dojučerašnjeg glavnog epidemiologa, prvog ekonomistu, istraživačkog novinara Republike Srpske, ovlastio da se sada miješa i u rad tužilaštva i da napada njihovo djelovanje, a u vezi sa istragom posljednjeg u nizu teških ubistava koje je potreslo RS”, naveli su iz PDP-a.

Dodik je jučer iznio niz optužbi u vezi sa radom entitetskog tužilaštva i Okružnog tužilaštva Prijedor u vezi sa istragom o ubistvu načelnika kriminalističke policije Radenka Bašića i najavio veliku policijsku akciju, koja je sinoć sprovedena na području Banjaluke.

U policijskoj akciji su uhapšene dve osobe osumnjičene za ubistvo Bašića, a za akciju nije postojala naredba nijednog tužilaštva.

PDP je postavio pitanje – otkud Dodiku informacije iz policijske istrage i koje ovlaštene osobe i na osnovu kojih propisa daju informacije neovlaštenim i nenadležnim osobama.

Drugo pitanje, kako su naveli iz PDP-a, jeste Dodikov direktan napad na postupajućeg tužioca, što, kako su ocijenili, predstavlja direktno miješanje i pokušaj uticaja na tok istrage u toku.

Iz ove stranke su pozdravili reakciju Tužilaštva RS iz kojeg su Dodikove postupke nazvali “lažima i manipulacijama”.

Želimo da vjerujemo da je to korak ka trajnom distanciranju pravosudnih organa u RS od samovolje jednog čovjeka i njegove partije i početak depolitizacije pravosudnih institucija”, naglasili su iz PDP-a.

Dodaju da, umjesto povoljnom bezbjednosnog ambijenta u ovom bh. entitetu, i dalje postoji niz neriješenih mafijaških ubistava od 2015. godine.

Droge i kriminala je na svakom ćošku, najzloglasniji klanovi nesmetano krstare Republikom Srpskom, kreću se u društvu visokih policijskih službenika, sam SNSD organizuje zabave na kojima dolazi do opštih tuča, opijanja maloljetnika, a to se zataškava”, istakli su iz PDP-a.

Naglasili su da su svi rukovodioci bezbjednosnog sektora u posljednjih 16 godina, otkako je SNSD u kontinuitetu na vasti u RS, lični Dodikov izbor, zbog čega on “nosi možda i najveću odgovornost za ugroženu bezbjednosnu situaciju u Republici Srpskoj”.

Podsjećamo, uhapšena su dvije osobe za koje se sumnja da su učestvovale u ubistvu Radenka Bašića, načelnika sektora kriminalističke policije Prijedor.

Akciju policije ranije je najavio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.