Ovo je Rezolucija o javnom interesu funkcionisanja BHRT-a koja je upućena Federalnom parlamentu

Zastupnici u Predstavničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine, Sanela Prasović Gadžo (SBB) i Irfan Cengić (SDP) predložili su za sutrašnju sjednicu Parlamenta, Rezoluciju o javnom interesu funkcionisanja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine – BHRT.

Navedenom Rezolucijom se nalaže Poreskoj upravi Federacije BiH, kroz smjernice za rad i postupanje, a u vezi pitanja ove Rezolucije, da se omogući nesmetan rad i pristup transakcijskim računima Radio-televiziji Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da je to od javnog interesa za građane Bosne i Hercegovine, sve do konačnog okončanja spora sa Radio -televizijom Republike Srpske koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu BiH i od 2017. godine taksu ne uplaćuje BHRT-u u skladu sa zakonom, te sve dok Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne osigura dosljednu primjenu Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BHRT.

Zastupnici Prasović-Gadžo i Cengić pozivaju Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da osiguraju dosljednu primjenu Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu Bosne i Hercegovine BHRT, kao i OHR i i medjunarodnu zajednicu da ispunjavaju svoje obaveze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u dijelu koji se odnosi na sadržaj i ove Rezolucije, te da osiguraju programe podrške razvoja javnog Radio—televizijskog servisa Bosne i Hercegovine- BHRT.

Tekst rezolucije prenosimo u cijelosti:

“Pozivamo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da osiguraju dosljednu primjenu Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine (Službene novine Bosne i Hercegovine broj 78/2005, 35/2009, 32/2010, 51/2015 i 25/2016) na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine.

Pozivamo nosioce sudske vlasti da u što kraćem roku rješavaju sporove koji nastaju zbog neispunjavanja zakonskih odredbi Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nalaže Poreskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, dajući navedenoj instituciji smjernice za rad i postupanje u vezi pitanja ove Rezolucije, kako bi se osigurao neometan rad i pristup transakcijskim računima Radio-televiziji Bosne i Hercegovine, jer je navedeno od javnog interesa za građane Bosne i Hercegovine, sve do završetka sudskog spora sa Radio Televizijom Republike Srpske koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu BiH, i koja od 2017. godine ne uplaćuje taksu BHRT-u u skladu sa zakonom, te sve dok Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne osigura dosljednu primjenu Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poziva Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i međunarodnu zajednicu da ispunjavaju svoje obaveze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u dijelu koji se odnosi na sadržaj i ove Rezolucije, te da osiguraju programe podrške razvoja javnog Radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine – BHRT.

Pozivamo zakonodavnu i izvršnu vlast entiteta Republika Srpska da provodi Zakon o javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, te da osigura da Radio-televizija Republike Srpske ispunjava svoje obaveze prema BHRT-u u skladu sa zakonom.

Zabrinuti za funkcionisanje BHRT-a i ispunjavanje osnovnih zadataka javnog servisa, a uvažavajući ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti BiH i obaveze propisane zakonima koje je donijela Parlamentarna skupština BiH u ovoj oblasti i pozivajući se na međunarodne standarde i međunarodnim dokumentima zagarantovanu slobodu govora, objektivno, neovisno i istinito informisanje javnosti, iz BHRT- a ukazuju na činjenicu da je posebna zadaća proizvoditi i distribuirati programske sadržaje koji nemaju komercijalnu, nego visoku društvenu vrijednost”, navodi se.