Potvrđena optužnica za iznudu fudbalera Sarajeva Rifeta Kapića, tražili mu sat i da prepiše Porschea

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Vedada Bajramovića i Bobana Karabatkovića zbog saizvršilaštva u krivičnom djelu iznuda, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Optuženi se terete da su 25. oktobra 2021. godine u večernjim satima prvobitno pratili auotmobil i kretanje fudbalera FK Sarajeva Rifeta Kapića.

Zatim su u garaži zgrade u kojoj stanuje sjeli u automobil oštećenog i uz prijetnju pištoljem odvezli ga u jedan ugostiteljski objekat u naselju Kovačići.

Optuženi su mu rekli da je dužan 300.000 KM navodne provizije u vezi sa nogometnim transferima, budući da je R. K. profesionalni nogometaš. Zahtijevali su od njega skupocjeni sat i da prepiše automobil ‘Porsche Panamera’ na Vedada Bajramovića kako bi namirio navodni dug.

Dan nakon, oštećeni je u strahu predao ključ od automobila Vedadu Bajramoviću. U namjeri da ga oduzme, optuženi Bajramović je spriječen, budući da ga je ubrzo nakon toga, a u saradnji sa dežurnim kantonalnim tužiocem uhapsila Federalna uprava policije“, navodi se u saopćenju.

U toku istrage, otkriven je i optuženi Boban Karabatković kao saizvršilac krivičnog djela iznuda.

U optužnici je postupajući tužilac predložio produženje pritvora Vedadu Bajramoviću.

Inače, za glavni pretres predloženo je saslušanje 10 svjedoka, saslušanje vještaka za mobilne telefone te izvođenje više od 40 materijalnih dokaza.