Preinačena presuda Kantonalnog suda: Hamza Ćatić osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva trudnice Nejre Hamzić

Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS i preinačio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu tako što je Hamzu Ćatića pravosnažno osudio na sedam godina zatvora.

Osuđen je za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Ćatić je osuđen za saobraćajnu nesreću koja se desila 17. aprila 2021. godine u Hadžićima kada je smrtno stradala 35-godišnja trudnica N.H.

Dakle, automobil marke Audi A6 kojim je upravljao Ćatić, kretao se magistralnim putem M17 brzinom od 131 km/h, za 71 km/h većom od dozvoljene.

Izazvao je direktni sudar sa automobilom Seat Ibiza, usljed kojeg je nastupila smrt trudnice H.N. i njenog nerođenog djeteta, dok je njena prijateljica koja je vozila automobil Seat Ibiza N. Š. zadobila teške tjelesne povrede.

Sud je osuđenom Ćatiću izrekao zabranu upravljanja vozilima svih kategorija u trajanju od četiri godine.

Podsjećamo, prvostepenom presudom Ćatić je bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine i 10 mjeseci.

Suprug zadovoljan odlukom da se kazna preinači

Semir Hamzić, suprug trudnice Nejre Hamzić komentirao je ovu odluku Vrhovnog suda.

Semir kaže da njegovu Nejru ni kazna od 100 godina ne može vratiti.

Ali drago mi je da ima države i da funkcionira. Sve je to dosipanje soli na ranu, ali zaista mislim da je kazna od četiri godine bila preblaga“, kaže Hamzić za Dnevni avaz.

Kaže da će za nekoliko dana, tačnije 17. aprila biti godišnjica pogibije njegove supruge Nejre koja je bila u drugom stanju.

Teško mi je sve to… Užasno teško“, dodao je na kraju Semir Hamzić.

“Nosila je curicu, planirali smo joj dati ime Džejla”

On je ranije također za Avaz dao ispovijest šta se događalo tog dana.

Tog dana moja Nejra je bila s drugaricom u Konjicu jer je u Sarajevu sve bilo zatvoreno. Otišla je s Nejrom Šabanović i ja sam ostao kući i pripremao iftar. Čuli smo se oko 17 sati i rekla mi je da će stići na iftar.

Nisam volio da je puno zovem, ona se redovno javi gdje se nalazi. Vidim šest sati, ne javlja se i u pola sedam se ne javlja. Ja sam iftario i legao sam spavati jer radim u pekari i na posao idem u pola tri ujutro pa moram da se naspavam.

Međutim, oko 22.30 sati neko mi lupa na vrata, zove komšija: ‘Izađi napolje došla policija’. Oni su mi saopštili šta se desilo“, kazao je početkom decembra prošle godine Semir.

Ljekari su, dodaje tada Semir, napisali da je Nejra bila u šestom mjesecu trudnoće, ali on je mišljenja da je bila između sedmog i osmog mjeseca.

Sve smo pripremali za bebu… Sve još stoji u kući, krevetac, soba, sve. Pošto smo sklonili stvari da me ne podsjećaju, ostao je u sobi krevetac. Teško mi je svaki put kada ga ugledam. Znali smo spol djeteta, curica i ime smo joj dali, Džejla.

Cijeli život smo Nejra i ja bili zajedno, a danas je nema zbog tog vozača. Hajde da je vozio 20, 30 ili 40 kilometara na sat, pa čovjek bi mu halalio, ali mora da je vozio 180 kilometara na sat čim se kazaljka ‘zakucala’ na 120.

Bio sam na suđenju i imao direktno sučeljavanje s njim. Ustao je i kaže: ‘Halali, oprosti’, rekao sam mu da neću halaliti, nemam ja šta s njim pričati“, ispričao je tada Semir Hamzić.