Propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Propali su pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Oni su, u posljednoj rundi, četiri dana vođeni u Delegaciji EU u Sarajevu, i pod posredstvom međunarodnih pregovarača Angeline Eichhorst i Michaela Murphyja.

Pregovarači ispred šest domaćih stranaka (SDA, NiP, HDZ, HDZ 1990, NES i SBB) napustili su zgradu Delegacije EU.

Uskoro više detalja.

Podsjetimo, dok se jučerašnji dan završio optužbama Ilije Cvitanovića, lidera HDZ-a 1990 na račun lidera SDA, za kojeg navodi da “od Federacije BiH nastoji stvoriti RS za Bošnjake”, danas komentar po ovom pitanju stigao je i od Elmedina Konakovića (NIP), i to za vrijeme pregovora.

Konaković je putem svog zvaničnog Twitter naloga poručio kako nikada neće pristati na koncept uređenja Doma naroda FBiH po uzoru na RS.

Podsjetimo, na prijedloge SDA po ovom pitanju još sinoć je burno reagovao Cvitanović, rekavši da takvo nešto ruši Bosnu i Hercegovinu.

Danas je ključna stvar bila kako ko od sudionika vidi Bosnu i Hercegovinu. Ono što je mene zaboljelo i ono što je za mene poražavajuće i katastrofalno, ono što ruši BiH – to je poruka SDA o Domu naroda Parlamenta FBiH, da bi ga doveli na razinu Vijeća naroda RS i da naprave od FBiH zapravo RS bošnjačkog naroda. I očekuju da imaju partnera među Hrvatima za takav razgovor”, rekao je, između ostalog, Ilija Cvitanović.

Iz SDA se nakon završetka sinoćnjih pregovora nisu obraćali medijima.

Također, Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, jutros se oglasio na zvaničnom Facebook nalogu povodom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Mijatović je upozorio da “ukoliko se dogovore i sav cirkus krene u parlamentarnu proceduru, sa svojim najboljim ljudima krećem ispred Parlamenta BiH, pozvaću narod na nasilne proteste makar bio i ostao sam”.

Mijatović u obraćanju navodi da farsa oko izbornog zakona, koja traje mjesecima, nije slučajna, te da predstavlja planski i dobro osmišljeni projekat.

Projekat ide u fazama, svaku od tih faza prati novi stepen prijetnji i nova grupa onih koji nemaju problem da Bosna i Hercegovina postane plemenska zajednica srpskog, bošnjačkog i hrvatskog plemena.

Faktor prijetnji i faktor umaranja javnosti su glavne karakteristike pristupa koji se koristi. Ima onih koji ne vide šumu od drveta i pitaju što spašavamo Željka Komšića i njegov mandat? Za radi shvatanja situacije, moram pojasniti da je ovo sve što se dešava spašavanje građanske, multietničke i multikonfesionalne BiH”, piše Mijatović.

Ističe stav da, ukoliko prođe ovaj pokušaj, multietničke i građanske stranke mogu se slobodno zatvoriti, jer više neće imati razloga da izlaze na izbore.

Ukoliko ovo prođe kraj je građanske BiH, i postojaće samo srpske, bošnjačke i hrvatske stranke i glasovi, što će voditi ka konačnom raspadu države. Da budem do kraja precizan, ako ovo prođe moraćemo formirati srpski SDP, bošnjački SDP i hrvatski SDP, za SDP BiH neće biti ni smisla ni mjesta.

Da zaključim, ukoliko se neumski pregovarači dogovore i sav cirkus krene u parlamentarnu proceduru, sa svojim najboljim ljudima krećem ispred Parlamenta BiH, pozvaću narod na nasilne proteste makar bio i ostao sam i makar završio u zatvoru, bez obzira da li ću imati podršku SDP-a BiH ili neću”, upozorio je Vojin Mijatović.