Putin iznio uslove i Erdoanu: Ukrajina se mora prestati boriti i moraju se ispuniti zahtjevi Moskve

Ruski predsjednik Vladimir Putin obavio je telefonski razgovor s turskim liderom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Putin je rekao da će Rusija zaustaviti svoju vojnu operaciju samo ako Ukrajina prestane da se bori i ako se ispune zahtjevi Moskve, saopćio je Kremlj.

Putin je rekao da operacija teče po planu i da se nada da će ukrajinski pregovarači zauzeti konstruktivniji pristup u razgovorima i uzeti u obzir ‘realnost na terenu’“, dodaju iz Kremlja, prenosi Reuters.

U saopćenju Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika se navodi da je Erdoan tokom razgovora izrazio spremnost Turske da doprinese što bržem rješavanju ukrajinskog problema mirnim metodama.

Bilo je za očekivati da će Putin samo ponoviti zahtjeve koje je i ranije iznosio, a posljednjem njemačkom kancelaru Olafu Scholzu kada su razgovarali prije dva dana.

NATO članica Turska dijeli morsku granicu s Ukrajinom i Rusijom i ima dobre odnose s obje države.

Iako se protivi sankcijama nad Moskvom, Ankara je invaziju prozvala neprihvatljivom i ponudila biti domaćin mirovnih pregovora.

Turska je ranije objavila da se ne planira pridružiti sankcijama prema Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, objavljeno je 1. marta.

Ovu informaciju prvi je potvrdio ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koju je prenio TRT World na Twitteru bez navođenja detalja.

Kako je izjavio tada portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin ne planiraju uvođenje sankcija Rusiji jer želi da očuva kanal za dijalog.

Potrebno je da djelujemo u skladu sa prioritetima naše zemlje. Potrebno je da postoji strana koja može da razgovara sa Rusijom. Ko će razgovarati sa Rusijom ako se poruše svi mostovi? Mi ne planiramo uvođenje sankcija da bi ovaj kanal ostao otvoren”, rekao je Kalin stanici CNN Turk.

On je dodao da Ankara ne namjerava da preduzme mjere koje bi naškodile Turskoj.

Održavamo bliske odnose sa Rusijom u oblastima poput turizma, isporuka prirodnog gasa i poljoprivrede”, rekao je portparol turskog predsjednika Tayyipa Erdogana.