Putin tvrdi da su uništili planove ukrajinskih vlasti, opravdava ruske zločine

“Ruska vojska uništila je planove ukrajinskih vlasti koje su namjeravale da krenu u rat”, kazao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je dodao da su “zapadni pokrovitelji Ukrajine podsticali Kijev na krvoproliće”, isporučujući oružje i šaljući plaćenike.

Putin se danas ponovo govorio o razlozima za pokretanje “specijalne operacije” u Ukrajini, kako Moskva naziva invaziju na ovu zemlju, te je zaključio da je Kijev sabotirao rješavanje krize mirnim putem.

Operacija ide po planu. Taktika Ministarstva odbrane pokazala se kao potpuno opravdana. Čini se sve kako bi se izbjegle žrtve među civilima”, rekao je Putin.

Dodao je da je vlastima u Kijevu različitim kanalima “upućen prijedlog da povuku vojsku iz Donbasa, ali da oni to nisu hjteli”.

Ruski predsjednik je rekao da pojava snaga Moskve na prilazima Kijevu nema nikakve veze sa namjerom da se okupira Ukrajina.

Putin je kazao da “pronacistički” režim u Ukrajini u bliskoj budućnosti mogao da dobije nuklearno oružje na čijoj meti bi bila Rusija, prenijeli su ruski mediji.

Na kraju obraćanja ruski predsjednik je naveo razlog zašto se nije moglo samo “ograničeno djelovati”…

Da je ruska vojska djelovala samo u Donbasu to ne bi dovelo do eliminisanja prijetnji, tamo bi se pojavila nova linija fronta“, ocijenio je Putin.

Moskva je spremna da tokom pregovora razgovara o pitanju neutralnog statusa Ukrajine, njenoj demilitarizaciji i “denacifikaciji”, naveo je ruski predsjednik.