Republikanski senator pozvao na atentat Putina, osudili ga i Amerikanci i Rusi

Bijela kuća kritizirala je republikanskog senatora Lindseyja Grahama koji je na Twitteru sugerisao da bi atentat na ruskog predsjednika Vladimira Putina bila dobra ideja.

Graham je na Twitteru napisao da je “jedini način da se završi invazija na Ukrajinu da netko skine tog tipa”.

Senator koji predstavlja Južnu Karolini je dodao da “time biste napravili veliku uslugu svojoj zemlji i cijelom svijetu”.

Danas su na konferenciji za medije u Bijeloj kući novinari pitali glasnogovornicu američkog predsjednika Joea Bidena kako to komentariše.

To nije pozicija vlade Sjedinjenih Država niti je to izjava koju ćete čuti od bilo koga ko radi u ovoj administraciji”.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u SAD-a, opisao je Grahamovu izjavu kao “neprihvatljivu i nečuvenu”.

On je rekao da je stepen “rusofobije i mržnje u SAD-u prema Rusiji prešao sve mjere”.

Nevjerovatno je da bi senator jedne zemlje, koji propovijeda svoje moralne vrijednosti kao ‘zvijezda vodilja’ cijelom čovječanstvu, mogao priuštiti poziv na terorizam kao način za postizanje ciljeva Washingtona na međunarodnoj areni”, dodao je još Antonov.

Nije prvi put danas da se Amerikanci ograde od izjava svojih ljudi.

Naime, Američka ambasada u Kijevu danas je na tviteru napisala da je jutrošnji napad na najveću nuklearnu elektranu u Europi Zaporožje “ratni zločin”.

Američki State Department ubrzo je poslao hitnu poruku svim američkim ambasadama u Evropi da ne prenesu objavu američke ambasade u Kijevu na Twitteru.

CNN je to okarakterisao kao da bi ova poruka mogla ukazivati na to da američka vlada možda ne podržava optužbe za ratne zločine koje je iznijela ambasada.

Svi – nemojte retvtitati tvit Ambasade u Kijevu o granatiranju objekta kao mogućem ratnom zločinu. Ako ste ga retvitali – obrišite što je prije moguće”, navodi se u poruci State Departmenta ambasadama.

Inače, dok ruske snage nastavljaju s napadom na ključne ukrajinske gradove, najveća nuklearna elektrana u zemlji, Zaporožje, našla se na udaru danas.

Požar je u početku izazvao strah od potencijalne nesreće, ali je vatra ugašena.

Međunarodna agencija za atomsku energiju također je izjavila da su reaktori u elektrani sigurni i da nije ispušten radioaktivni materijal.

CNN navodi da do sada administracija američkog predsjednika Joea Bidena nije izjavila da bilo koja ruska akcija u Ukrajini predstavlja ratne zločine, te da je Biden rekao da SAD pomno prate ruske aktivnosti.

Američki Državni sekretar Antony Blinken je danas u Briselu više puta dao kratke komentare, ali nije spomenuo napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu.