Rusija drugi put od početka agresije objavila gubitke, daleko manji od procjenjenih i onoga što Ukrajina govori

Ruska vojska danas je objavila svoje gubitke.

Ovo se dešava prvi put nakon početka mjeseca, da budemo tačniji 2. marta.

Kako prenosi AFP, agresorska komanda tvrdi da su izgubili 1.351 vojnika.

S druge strane Ukrajinci tvrde kako je Rusija izgubila preko 15.000 vojnika.

Nažalost, tokom specijalne vojne operacije ima gubitaka među našim suborcima. Do danas je poginuo 1.351 vojnik, 3.825 je ozlijeđeno”, rekao je general-pukovnik Sergej Rudskoj, načelnik Glavne operativne uprave Glavnog štaba Ruske Federacije.

Podsjećamo, prema podacima s kojima barataju zapadne obavještajne službe u Ukrajini je ubijeno najmanje 7.000 ruskih vojnika.

Rusi tvrde i da su ukrajinske snage ostale bez 30.000 svojih ljudi (14.000 ubijenih i 16.000 ranjenih) te da su gotovo u potpunosti uništili ukrajinsko vazduhoplovstvo, mornaricu i protivzračnu odbranu.

Šta kaže NATO?

Između 7.000 i 15.000 ruskih vojnika izgubilo je živote u četiri sedmice rata u Ukrajini, procijenio je neimenovani visoki vojni zvaničnik NATO-a.

On je rekao je da se procjena NATO-a zasniva na informacijama ukrajinskih vlasti, onome što je Rusija objavila i obavještajnim podacima prikupljenim iz više izvora.

Koliko je vjerovati ruskim zvaničnicima ostaje upitno, obzirom da smo za vrijeme trajanja agresije stotine puta vidjeli iskrivljavanje istine i grčevitu borbu s propagandom.