Rusija zabranila Instagram i Facebook, označila ih kao “ekstremističke” aplikacije

Ruski sud zabranio je Instagram i Facebook u ovoj zemlji označivši ih kao “ekstremističke” aplikacije.

Prethodno su vlasti otužile američkog tehnološkog giganta Metu da tolerira “rusofobiju” tokom sukoba u Ukrajini.

Obje ove aplikacije dio su Meta porodice.

Okružni sud u Tverskoj saopštio je da je pristao na zahtjev tužilaca da se dvije platforme društvenih medija zabrane zbog “sprovođenja ekstremističkih aktivnosti”, ali da Metin servis za slanje poruka WhatsApp neće biti zabranjen jer nije javna platforma.

Podsjetimo, ruski tehnološki preduzetnici spremni su da pokrenu svoju aplikaciju za dijeljenje fotografija kako bi pomogli da se ispuni praznina koju je ostavio popularni Instagram.

Nova usluga će se zvati “Rossgram“, a bit će pokrenuta 28. marta.

Prema najvama, imat će dodatne funkcije kao što su i javno finansiranje i plaćeni pristup sadržaju.

Naši partneri i programeri su već bili spremni za ovakav razvoj događaja i odlučili smo ne propustiti priliku da stvorimo ruski pandan popularnoj mreži koju toliko vole naši sunarodnici“, istakao je direktor za odnose sa javnošću ove inicijative, Aleksandar Zabov.

Prema fotografijama koje je podijelio Zabov, Rossgram će izgledati skoro potpuno isto kao Instagram, a na sajtu ga čak i nazivaju “ruski instagram“.

Ruske vlasti su nedavno blokirale Instagram u potpunosti u zemlji, a to je izazvalo burne reakcije influensera i korisnika.

Izvor: Rossgram.ru
Izvor: Rossgram.ru

Rusko regulatorno tijelo za komunikacije je blokiralo pristup Metinim platformama zbog toga što, kako navode, ova kompanija toleriše pozive na nasilje nad Rusima i ruskim vojnim osobljem.

Meta je na ovo odgovorila rekavši da je ovo samo privremena promjena u politici govora mržnje i da se odnosi na Ukrajinu tek nakon ruske invazije.

Oni dodaju da bi bilo pogrešno da sprečavaju Ukrajince da iskazuju svoj otpor i bijes prema invazijskim vojnim snagama.

Rusija, koja je već zabranila Facebook, pokrenula je i krivičnu istragu protiv Mete, a tužioci su zatražili da se tehnološki gigant proglasi ekstremističkom organizacijom.

Slučaj bi uskoro trebalo da se nađe pred sudom.

Influenseri “grcali” u suzama

Ruska influenserica je mislila je da je dobra ideja snimiti video u kojem plače zbog gubitka pratitelja i zarade nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu i zabrane zapadnih društvenih mreža u Rusiji.

Ipak, umjesto sažaljenja koje je očekivala, doživjela je val kritika i napada.

Moskva je pokrenula kazneni postupak protiv kompanije Meta u čijem je vlasništvu Facebook, optužujući je da je ekstremistička organizacija jer dopušta prijetnje smrću ruskim vojnicima.

Meta tvrdi da je Rusija odsjekla 80 milijuna Rusa s Instagrama, a influencerima izbila kruh iz ruku,

NEXTA, platforma usmjerena na razotkrivanje stvarnog života pod Putinovom vlašću, objavila je nedavno video ruske beauty blogerice koja se rasplakala.

Mislite li da mi je Instagram samo izvor zarade? Instagram je za mene život. Zbog njega se budim, s njim idem spavati je*enih pet godina”, započela je kroz jecaje.

Dodala je da prolazi prvu fazu tugovanja zbog zabrane korištenja Instagrama.

NEXTA je uz njen video poručila da se više brine o svojoj zaradi nego o tisućama poginulih Ukrajinaca, ali i Rusa.

Njena najveća briga je to što ne može objavljivati fotografije iz restorana”, napisali su.

U trenutku kad je blogerica objavila video, ukrajinski grad Mariupolj je 13. dan bez hrane, vode i električne energije.

Više od 1.500 civila je izgubilo živote, među kojima su i djeca. Video je do sada pregledan skoro dva miliona puta.

Među onima koji su se požalili na zabranu Instagrama su ruske influencerice Liza Lukaševa i Anna Ivanova, koje su pozvale pratitelje da se prebace na Telegram i rusku verziju Facebooka VKontakte.

Dragi moji prijatelji, Instagram će se ugasiti u našoj zemlji za svega nekoliko sati. Voljela bih ostati u kontaktu s vama i stvarati sadržaj za vas. Pretplatite se na moj kanal na Telegramu i VKontakteu. Obećavam da ću s vama komunicirati na engleskom i izvještavati vas o svom životu. Hvala vam na svemu“, poručila je.

Ivanova, koju prate 4.4 miliona ljudi, poručila je: “Milioni storyja, hiljade postova, hiljade sretnih uspomena koje sam podijelila s vama, vaša podrška, ljubav, muzika koju sam mogla dijeliti s vama, to nas je sve ujedinilo u veliku insta-obitelj.

Skoro pet miliona ljudi u deset godina. Sigurna sam da će stvari postati bolje, ali sad nam samo želim mir i snagu da ovo preživimo. Čekam vas na Telegramu i VK grupi.”

Facebook napravio iznimku, dozvoljen govor mržnje protiv Putina i ruskih agresora

Facebook i Instagram će svojim korisnicima u nekim zemljama dozvoliti pozive na nasilje usmjereno prema Vladimiru Putinu i ruskim vojnicima, najavljeno je nedavno.

Iz Mete su tada kazali da su privremeno dopustili ono što bi inače bilo okarakterizirano kao govor mržnje, poput izraza “smrt ruskim okupatorima”, što bi inače kršilo pravila ovih društvenih mreža.

No, ističu da neće dozvoliti pozive na nasilje prema ruskim civilima.

U odgovoru na taj potez Rusija je pozvala SAD da zaustave “ekstremističke aktivnosti” ove kompanije.

Objava je stigla nakon što je Reuters objavio interne poruke Mete u kojima se ističe promjena u politici firme.

U svjetlu invazije na Ukrajinu napravili smo privremenu iznimku od pravila za sve one koji su pogođeni ratom kako bi izrazili osjećaje prema okupatorskim vojnim snagama”, rekao je glasnogovornik Mete za BBC.

Prema novom propisu korisnici u Rusiji, Ukrajini i Poljskoj također će smjeti zazivati smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina kao i bjeloruskog mu kolege Lukašenka.

Dodaje se da takve objave neće biti zabranjene ako pritom ne sadrže neke druge ciljeve ili uključuju kakve lokacije ili metode. Poziv na nasilje također će se dozvoliti u objavama koje se jasno odnose na invaziju na Ukrajinu.

Na tu je vijest na Twitteru reagirala ruska ambasada u Americi.

Tražimo od američkih vlasti da zaustave ove ekstremističke aktivnosti Mete i poduzmu korake da se prekršitelji kazne. Korisnici Facebooka i Instagrama nisu dali pravo vlasnicima platformi da određuju kriterije istine i da huškaju narode jedne na druge”, navedeno je iz ruske ambasade.

Rusija je prošle sedmice objavila da blokira Facebook i sve njegove platforme u zemlji, pri čemu su naveli 26 “slučaja diskriminacije protiv Rusa” na Facebooku od oktobra 2020. godine.

Pristup Facebooku nije u potpunosti onemogućen, ali je uveliko ograničen.