Ruski sportisti formirali slovo Z i pokazali šta misle o invaziji na Ukrajinu

Agresija Rusije na Ukrajinu odnosi brojne živote, a možemo svjedočiti velikom broju poruka mira koje poznati sportisti šalju tokom rata u toj zemlji.

Ipak, da ne misle svi tako, pokazala je bandi utakmica u Moskvi.

Naime, u dvoboju Dinama iz Moskve i SKA Neftjanika u bandiju, sportu vrlo sličnom hokeju, igrači su zajedno formirali slovo Z te na taj način dali podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Podsjetimo, slovo Z je ispisano na vozilima ruske vojske, te je neformalni znak raspoznavanja ruske vojske u Ukrajini.

U početku se mislilo da je “Z” zapravo broj 2 koji bi predstavljao 22. februar, dan kada je Rusija ratificirala sporazum o “prijateljstvu, saradnji i međusobnoj pomoći” sa samoproglašenim odcijepljenim regijama na istoku Ukrajine – Donjeckom i Luganskom.

Ipak, to je zapravo simbol onih, koji podržavaju Putinov napad na Ukrajinu.

Tako je nedavno ruski gimnastičar Ivan Kuljak koji je osvojio treće mjesto na SP u Dohi obilježio svoj uspjeh noseći slovo “Z” na grudima, što je izazvalo revolt Ukrajinaca.

Kuljak je na grudima ispisao slovo koje stoji na ruskim tenkovima koji su ušli u Ukrajinu, pa je mladi sportista iskoristio takmičenje da pošalje političku poruku.

Na podijumu je bio bez zastave ili bilo kakvog drugog obilježja Rusije, kojoj se u skoro svim sportovima uvode sankcije.

Posebno je privukla pažnju činjenica da je stajao na podijumu uz ukrajinskog sportistu Iliju Kovtuna, koji je osvojio zlato.

“Z” na njegovoj majici bilo je na poziciji ruske zastave, koju je zabranila Međunarodna gimnastička federacija, koja je također otkazala sve događaje u Rusiji i Bjelorusiji.

Da stvar bude još gora po njega zlatnu medalju osvojio je Ukrajinac Kovtun Illia, koji se nije rukovao s ruskim gimanstičarom.

Također, ruski gimnastičar je kada je došao red za fotografisanje prvi otišao s podijuma, a zatim se vratio i nije se zagrlio s Ukrajincem.

Zanimljivo je i to što je za vrijeme sviranja ukrajinske himne Rus sve vrijeme morao da bude tu.

Međutim, njegovo slovo “Z” nije ostalo neprimjećeno, te su pljuštale kritike na račun 20-godišnjeg gimnastičara, prvenstveno iz Ukrajine.