Sahranjen načelnik krim policije u Prijedoru uz paljbu počasnog voda policije

Načelnik sektora kriminalističke policije prijedorske Policijske uprave Radenko Bašić sahranjen je danas na gradskom groblju u Prijedoru, uz paljbu počasnog voda policije.

Sahrani su, osim porodice, radnih kolega i brojnih sugrađana prisustvali i predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, direktor Policije RS Siniša Kostrešević, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Darko Ćulum, ministar trgovine i turizma Suzana Gašić i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Među onima koji su došli da odaju počast Bašiću bili su i učenici i zaposleni u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”, koju pohađaju njegovi sinovi.

Oproštajno pismo pročitao je predsjednik mjesnih boračkih organizacija Ministarstva unutrašnjih poslova RS regije Prijedor Vojislav Kondić, koji je podsjetio na veliki profesionalizam u radu i herojstvo u ratu koje je ispoljio njegov ratni i radni drug Bašić, piše Glas Srpske.

Prethodno je održana komemoracija na kojoj su pored porodice, radnih kolega i brojnih sugrađana, koji su došli da odaju počast sugrađaninu, prisustvovali i premijer RS Radovan Višković, direktor Policije Siniša Kostrešević, ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Svi oni su se na početku komemoracije upisali u knjigu žalosti.

Premijer Višković je tokom svog govora istakao da ubistvo Bašića ogroman i nenadoknadiv gubitak za porodicu, radne kolege i grad u kojem je živio i radio.

Zbog njegovih najbližih, supruge i dvoje djece i zbog Prijedora koji danas oplakuje svog cijenjenog sugrađanina, angažovani su kapaciteti nadležnih institucija da se otkriju ubice nevinog čovjeka“, poručio je Višković.

Izražavajući saučešće porodici, premijer je istakao ponos svih što je Bašić bio pripadnik policije RS i poručio da nikada neće biti zaboravljena njegova dobrota i plemenitost.

Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović istakao je da je Bašić uživao veliki ugled i poštovanje kod kolega, saradnika, prijatelja, građana i svih koji su ga poznavali, i da je vijest o svirepom činu ostavila njegove kolege u tuzi i nevjerici.

Radenko je volio svoj grad, volio je svoje sugrađane, časno i pošteno skoro tri decenije bio je u službi bezbjednosti građana i to je nešto što nikada nećemo zaboraviti“, dodao je on.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor dodao je da je RS, a i grad Prijedor ostao bez velikog čovjeka.

Svi smo na gubitku“, istakao je Javor.

Javor, ističe da je vijest o ubistvu Bašića rastužila Prijedorčane, te istakao kako vjeruje da će počinioci ubistva biti privedeni pred lice pravde, a da će porodica smoći snage da prebrodi teške trenutke.

Predsjednik mjesnih boračkih organizacija MUP-a RS regije Prijedor Vojislav Kondić rekao je da je Radneko pripadao onoj nesretnoj generaciji koja je ravno iz školskih klupa ušla u vihor rata, a borio se hrabro i pošteno, kao i njegovi preci koje je iznjedrila Kozara koji su vjekovima borili primorani da se bore za slobodu i opstanak srpskog naroda.

Podsjećamo, Radenko Bašić, načelnik krim-policije Policijske uprave Prijedor, ubijen je iz vatrenog oružja u ponedjeljak, 21. marta kada je krenuo na posao.

Bašić je svoju policijsku karijeru počeo prije 29 godina kao policajac u Policijskoj stanici Kozarac.

U ratu je bio pripadnik Čete posebne jedinice policije SJB-CJB Prijedor, te je kao učesnik ratnih dešavanja bio i ranjen na Krupskom ratištu. Bio je ratni-vojni invalid devete kategorije i borac prve kategorije.

Svoj rad nastavio je 1993. godine u Policijskoj stanici Prijedor dva, a od 2004. godine bio je raspoređen na mjesto zamjenika komandira, te od decembra iste godine na radno mjesto inspektora kriminalističke policije u Grupi za sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga u Odsjeku kriminalističke policije.

Kratko vrijeme od 2008. godine bio je inspektor u Policijskoj stanici Prijedor jedan, a potom i zamjenik komandira.

Na mjesto načelnika Odjeljenja za opšti kriminalitet raspoređen je 2019. godine, a naredne godine na mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije.

Iza njega ostala je ožalošćena supruga i dva maloljetna sina.

Podsjećamo, u RS danas je Dan žalosti.

Veliki broj privedenih

Do sada je na području Republike Srpske privedeno više desetina osoba koje se dovode u vezi s ubistvo načelnika sektora krim- policije Radenka Bašića.

Kako je navedeno u saopćenju MUP-a RS u ovim aktivnostima pripadnici MUP-a aktivno sarađuju sa predstavnicima drugih policijskih agencija.

Dodaoju da se sve aktivnosti provode pod kontrolom nadležnih tužilaštava.

Operativnu saradnju sa MUP-om Republike Srpske ostvaruje i Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, kao i sa svim drugim policijskim organizacijama ukoja se odnosi na razmjenu informacija u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela koje je potreslo Bosnu i Hercegovinu i zbog kojeg je danas na teritoriji Republike Srpske proglašen dan žalosti.

Na brojne medijske upite iz SIPA-e nisu htjeli navoditi pojedinačne aktivnosti ili slučajeve, niti konkretnije podatke.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS pozvalo je jutros građane da, ukoliko su primijetili ili negdje primjete muškarca sa crteža, odmah pozovu 122 ili se obrate najbližem policajcu ili policijskoj stanici.

Ovaj muškarac dovodi se u vezu sa ubistvom načelnika prijedorske krim-policije Radenka Bašića.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske noćas su na širem području Republike Srpske u okviru istrage krivičnog djela ‘Teško ubistvo’ izvršili pretrese i priveli veći broj lica za koje postoji sumnja da bi se mogli dovesti u vezu sa ubistvom policijskog službenika Radenka Bašića.

Sve aktivnosti se odvijaju pod nadzorom nadležnih tužilaštva, a u cilju pronalaska izvršioca krivičnog djela. Istraga se nastavlja.

Ministarstvo moli građane da, ukoliko su u ranijem periodu primjetili lice sa crteža ili ga negdje primjete, odmah pozovu „122“ ili se obrate najbližem policijskom službeniku/policijskoj stanici“, saopćeno je iz MUP-a RS.

Podsjetimo, Bašić je prije dva dana ubijen u ranim jutarnjim satima, a do sada je poznato vrlo malo informacija i to onih koje nezavisni mediji saznaju.

Jedna od tih je da je izvršilac muškarac koji je nosio kapuljači na glavi i da se pješke udaljio s mjesta događaja.

Također je poznato da je Bašić ustrijeljen s leđa i to u blizini škole.

U naselju Pećani dugo je trajao uviđaj na mjestu događaja, a ovo naselje je bilo pod opsadom policijskih službenika koji su kontrolisali sve prolaznike i vozače.

Policija je navodno do sada privela više osoba na razgovor, provjeravaju se alibi i motivi zbog kojih bi neko pucao na Bašića.

Na uviđaju su bili, saznaju mediji, dva tužioca, tužilac Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika oblika privrednog kriminala, te tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru.

U Gradu na Sani su pripadnici SAJ-a i Žandarmerije, a pojačane kontrole motornih vozila i legitimacija stanovništva, vrši se i u gradovima u okolini.

Najviše policijskih patrola je pored Prijedora i u Banjaluci, te na izlazima ka Gradišci, Kotor Varoši…