Foto: Pexels

Sjedinjene Američke Države otkrile ruskog špijuna u UN-u, zatražen hitan njegov odlazak

Sjedinjene Američke Države su zatražile u UN-u odlazak ruskog obavještajnog agenta koji radi u Ujedinjenim narodima, navodi se u saopćenju američke diplomatske misije u toj organizaciji.

Kako je kazala glasnogovornica američke misije jučer je pokrenut postupak.

Dana 28. februara SAD je pokrenuo postupak tražeći odlazak ruskog obavještajnog agenta koji je radio u UN-u, a zloupotrijebio je svoje pravo boravka u SAD-u“, rekla je glasnogovornica američke misije, a zahtjev dolazi usred ruskog rata u Ukrajini.

UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric potvrdio je američki zahtjev na svojoj dnevnoj novinarskoj konferenciji.

Odbio je iznijeti pojedinosti o radnom mjestu tog zaposlenika, otkriti njegov spol i reći radi li za UN-ova glavnog sekretara Antonija Guterresa na 38. spratu staklene zgrade na Manhattanu gdje su njegovi uredi.

Stephane Dujarric je rekao da dotična osoba radi u “sekretarijatu” UN-a i da zbog prava na ličnu privatnost i “osjetljivost” predmeta ne može dati drugi komentar.

Reagovao i ruski ambasador

SAD je još u ponedjeljak odlučio o izgonu do 7. marta dvanaest članova ruskog diplomatskog zastupništva u UN-u pod optužbom za “špijunažu”.

To je znak neprijateljstva prema našoj zemlji“, naveo je u reakciji ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov u saopćenju objavljenom na Facebooku.

Dodao je da taj korak američke uprave potiče “krajnje razočaranje” i Moskva ga “nipošto ne prihvaća”.