Skupovi podrške: Tuzla podržala Ukrajinu, Banja Luka agresora Rusiju

Veliki broj građana, aktivista, intelektualaca okupili su se danas u Tuzi kako bi iskazali odršku Ukrajini, pozvali na mir u Evropi i Bosni i Herecegovini.

U isto vrijeme, u Banjaluci, bh. entitetu Republika Srpska okupili su se građani kako bi iskazali podršku Rusiji, među njima i određeni broj političara iz tog entiteta.

Organizatori skupa u Tuzli – Grad Tuzla, Forum građana Tuzle i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari pozvali su sve građane koji razmišljaju svojom glavom i koje boli rat u Ukrajini, istinske patriote da se pridruže skupu i osude agresiju Rusije na Ukrajinu te pozovu na mir.

Odazvali su se brojni građani iz cijele Bosne i Hercegovine, a na skupu govore i akademik Slavo Kukić, pozorišni i filmski reditelj Dino Mustafić, novinar i publicist Dragan Bursać, kao i otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH, prenosi N1.

U isto vrijeme u Banjaluci je skup podrške Rusiji. Kako javlja reporter N1 na skupu su i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić i ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Duško Milunović.

Skup u Banjaluci organizovali su Noćni vukovi, organizacija koju je SAD još 2014. stavio na crnu listu, a Noćni vukovi iz Banjaluke poručuju da je njihov zaštitnik Rusija sa Vladimirom Putinom.

Inače, danas je 17. dan ruske agresije na Ukrajinu.

Više od 2,5 miliona ljudi izbjeglo je iz Ukrajine, od početka ruske invazije, podaci su Međunarodne organizacije za migracije.

Među izbjeglicama je i veli broj djece.