State Department: Nemojte dijeliti tvit Ambasade u Kijevu u kojem se ruski napad naziva “ratnim zločinom”

Američki State Department poslao je hitnu poruku svim američkim ambasadama u Evropi da ne prenesu objavu američke ambasade u Kijevu na Twitteru u kojoj se jutrošnji napad Rusije na nuklearnu elektranu Zaporožje naziva ratnim zločinom, javlja CNN.

CNN navodi da bi ova poruka mogla ukazivati na to da američka vlada možda ne podržava optužbe za ratne zločine koje je iznijela ambasada.

Svi – nemojte retvtitati tvit Ambasade u Kijevu o granatiranju objekta kao mogućem ratnom zločinu. Ako ste ga retvitali – obrišite što je prije moguće”, navodi se u poruci State Departmenta ambasadama.

Dok ruske snage nastavljaju s napadom na ključne ukrajinske gradove, najveća nuklearna elektrana u zemlji, Zaporožje, našla se na udaru u petak, prenosi N1.

Požar je u početku izazvao strah od potencijalne nesreće, ali je vatra ugašena.

Međunarodna agencija za atomsku energiju također je izjavila da su reaktori u elektrani sigurni i da nije ispušten radioaktivni materijal.

CNN navodi da do sada administracija američkog predsjednika Joea Bidena nije izjavila da bilo koja ruska akcija u Ukrajini predstavlja ratne zločine, te da je Biden rekao da SAD pomno prate ruske aktivnosti.

Američki Državni sekretar Antony Blinken je danas u Briselu više puta dao kratke komentare, ali nije spomenuo napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu.