Tužilaštvo zatražilo još dva mjeseca pritvora za Benjamina Spahovića

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je Općinskom sudu u Sarajevu produženje pritvora Benjaminu Spahoviću koji je prije mjesec na Drveniji Poršeom udario 17-godišnjeg Orhana Tanovića, sina bh. oskarovca Danisa Tanovića.

Tužilaštvo traži još dva mjeseca pritvora potvrdila, je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Produženje je predloženo zbog zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze u zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Supruga Danisa Tanovića, Maelys de Rudder Tanović, objavila je prije dva dana na svom zvaničnom Instagram profilu prvu sliku sina Orhana iz bolničke postelje.

Kako je kazala, Orhan ponovo uči da radi mnoge stvari, poput šetnje i pričanja.

Živ sam i nasmijan! Prepoznajem svoju porodicu i prijatelje! Ponovo učim da radim mnoge stvari, poput šetnje, pričanja i zadirkivanja tate. Ali znam da to mogu i moj tata je uz mene 24/7 i brine da dobijem svu stimulaciju i njegu koja mi je potrebna“, napisala je ona.

Pohvalila je rad medicinskog osoblja i u Orhanovo ime zahvalila svima na podršci.

Doktori i medicinske sestre se također jako trude da mi pomognu da napredujem i stanem na noge! Saobraćajna nesreća nije bila baš zabavna, ali sam imao veliku sreću i uskoro ću imati mnogo priča za podijeliti. Hvala svima što ste bili tu, što ste se toliko brinuli i pružali mi podršku! Volim vas! Orhan“, napisala je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maëlys de Rudder (@eesh2016)

I Danis Tanović se oglasio na svom profilu jučer gdje je napisao da se Orhan kada je čuo svoju stariju sestru kako pjeva nasmijao, što je bio sretan trenutak za porodicu.

Livina je pjevala pjesmu i Orhan joj se nasmiješio…“, objavio je kratak opis videa naš režiser.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danis Tanovic (@danistanovic)

Danis Tanović sa suprugom Maelys ima petero djece, a Orhan je njihovo treće dijete i prvi sin u porodici.

Orhan još nije napunio 17 godina, a rođen je u maju 2005. godine u Parizu.

Kako je rekao u jednom intervju 2009. godine, nakon preseljenja iz Pariza u Sarajevo kako bi bio uz bolesnu majku, jedan od razloga povratka u BiH jeste i želja bh. reditelja da njegova djeca nauče i bosanski jezik.

Podsjetimo, Orhan je teško povrijeđen 11. februara kada ga je na Drveniji u Sarajevu skupocjenim automobilom udario Benjamin Spahović koji je pritvoren.

Uviđaj na mjestu nesreće trajao je više od tri sata, a vještačenjem je utvrđeno da se Spahović ulicom Hamdije Kreševljakovića kretao nedozvoljenom brzinom od 70 kilometara na sat.

Dozvoljena brzina je 50 kilometara na sat, a u tom dijelu ulice primjerena je brzina od 40 kilometara na sat.

Zbog blizine semafora te autobuske i trolejbuske stanice potrebno je voziti čak i manjom brzinom jer se u svakom momentu mogu na kolovozu pojaviti pješaci“, kazao je izvor blizak istrazi.

Izvršena su određena mjerenja na mjestu nesreće, te se došlo do bitnih podataka.

Zbog brzine kojom se vozilo kretalo, ono se zaustavilo tek 30 metara dalje od mjesta naleta na pješaka“, kazao je izvor.

Spahović počinio 72 prekršaja

Benjaminu Spahoviću određen je jednomjesečni pritvor, sumnjiči se za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, a smješten je u S-odjel KPZ-a “Miljacka“.

Za nekoliko dana trebala bi biti donesena odluka o daljem pritvoru, ali je sasvim izvjesno da će on biti produžen.

Ćeliju, u kojoj su stakla blindirana, dijeli s još dvojicom pritvorenika.

Kako je potvrđeno iz Uprave policije MUP-a KS, Spahović ima dug od 4.920 KM zbog neplaćenih kazni.

Osim toga, počinio je 72 prekršaja od 2015. do 2022., isključujući 2019. i 2020., kada nije bilo zabilježenih prekršaja.

U tom periodu bio je na izdržavanju kazne zatvora za pljačku benzinske pumpe u Vogošći.

Inače, Spahoviću se na teret stavlja teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja iz člana 336. stav 1. KZFBiH, za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Šta su kazali svjedoci?

Svjedoci su ispričali da je vozač išao neprilagođenom brzinom i udario dječaka na pješačkom prijelazu.

Očevici kažu da su vidjeli automobil koji velikom brzinom ide iz pravca Skenderije, a da je pješaka udario nakon što je naglo skrenuo kako bi obišao trolejbus koji se zaustavio na Drveniji.

Kako govore svjedoci dječak je u trenutku kada je odvežen na Kliniku urgentne medicine disao iako je udarac bio izuzetno jak.

Ko je Spahović?

Benjamin Spahović i ranije je bio problematičan i bio je u zatvoru.

Svojevremeno je bio i učesnik rijaliti šoua “Parovi” na Happy televiziji u Srbiji.

Nakon izlaska iz rijalitija u martu 2019. godine opljačkao je pumpu u Vogošći.

Za učešće u ovom razbojništvu osuđen je bio na dvije godine i sedam mjeseci zatvora.