Ukrajina i Rusija dogovorile koridor za evakuaciju civila iz grada Sumija

Ukrajinska vlada dogovorila je koridor za evakuaciju civila koji bježe iz grada Sumija na sjeveroistoku zemlje.

Ovaj grad je posljednjih dana bio izložen stalnim ruskim napadima i zračnim napadima, javlja CNN.

Ukrajinska ministrica za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, Iryna Vereshchuk, rekla je da je koridor dogovoren sa ruskim Ministarstvom odbrane u pismu koje je upućeno Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Put za koridor za evakuaciju vodio bi od Sumija preko Holubivke i Lokvicije do Poltave, grada u centralnoj Ukrajini. Biće otvoren uzmeđu 9 i 21 sati u utorak, rekla je ona.

Dodala je da će sve prepreke za civile unutar tog vremena biti uklonjene sa rute.

Navela je da nisu dogovorene nikakve druge rute.

Pozivamo Rusiju da se odmah složi s o ovim rutama i osigura stabilan prekid vatre na njima”, izjavila je, te izrazila nadu da će se dogovoriti i koridori za druga mjesta širom zemlje.

Koridor je dogovoren nakon što je u ruskom zračnom napadu na stambenu zgradu u Sumiju devet civila izgubilo živote, uključujući dvoje djece, prema Državnoj službi za vanredne situacije u Ukrajini.

Nekoliko prethodnih pokušaja evakuacije civila nije uspjelo ranije ove sedmice, a zapadni lideri optužuju ruske snage da nastavljaju gađati unaprijed odobrene sigurne rute.

Podsjetimo, ukrajinske snage rekle su da Moskva nikada nije u potpunosti ispoštovala sporazum “o zatišju” i da je evakuacija ljudi iz opkoljenog lučkog grada Mariupolja na jugoistoku Ukrajine morala biti zaustavljena.

Separatisti koje podržava Moskva u regiji Doneck, u kojoj se nalaze Mariupolj i Volnovaha, okrivili su kijevsku vladu za nastavak borbi.

Mariupolj je strateški grad na Azovskom moru koji danima gađa rusko topništvo i opkoljen je.

Volnovaha, s oko 20.000 stanovnika, nalazi se oko 65 kilometara sjeverno od Mariupolja.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je da njegov grad od 440.000 stanovnika više nema vodu, grijanje i struju i pati od nestašice hrane.

U intervjuu za ukrajinsku televiziju, Bojčenko je govorio o “humanitarnoj blokadi”, jer je grad ostao bez svih komunalnih usluga.

Optužio je rusku stranu za vrlo metodično gušenje grada.

Rusija nije komentirala granatiranje, ali je njezino ministarstvo odbrane saopćilo da civili nisu koristili rute za bijeg iz Mariupolja i optužilo ukrajinske vlasti da sprječavaju ljude da odu.

Ranije je i djelatnik humanitarne organizacije “Ljekari bez granica” opisao situaciju u opkoljenom Mariupolju.

Kazao je da su skupljali snijeg i kišnicu jer nemaju vode.

Sinoć je granatiranje bilo sve bliže. Sinoć smo skupljali snijeg i kišnicu kako bismo imali vode. Pokušali smo doći do vode koju dijele vlasti, ali red je bio ogroman”, napisao je djelatnik.

Trgovine su, dodaje, uništene.

Više trgovina uništeno je u granatiranju, sve što je u njima ostalo odnijeli su očajni ljudi. I dalje nema struje, vode, grijanja i signala za mobitel. Ljekarne su bez lijekova”, stoji u objavi.

Za neupsješnu jučerašnju evakuciju i ruska i ukrajinska strana optužuju jedni druge.

Rusko ministarstvo odbrane je za prekid evakuacije civila iz Mariupolja optužilo ukrajinsku stranu.

Ministarstvo tvrdi da su “ukrajinski nacionalisti” spriječili civile da se evakuiraju i napuste svoju zemlju.

Rusija tvrdi da su ruske snage napadnute nakon što su organizirale humanitarne koridore za evakuaciju civila iz Mariupolja.