Ukrajina objavila nove ruske gubitke

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove informacije o ruskim vojnim gubicima.

Kako navode, Rusi su od početka invazije izgubili više od 12.000 vojnika.

Ruske snage izgubile su i 374 tenka, 1.226 oružanih borbenih vozila, 140 topničkih sistema, 62 MLRS-a, 34 sistema za protuzračno ratovanje, 74 zrakoplova i 86 helikoptera.

Ukrajina tvrdi da su Rusi u proteklih 18 dana invazije izgubili i 600 jedinica automobilske opreme, 3 broda i 60 rezervoara za gorivo.

Podsjetimo, i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jučer se dotakao ruskih gubitaka.

Ruske snage trpe velike gubitke. Već sada možemo govoriti o najvećem udaru na ruske trupe u posljednjih nekoliko desetljeća”, poručio je Zelenski.

Zelenski je u subotu iznio podatke i o ukrajinskim gubicima.

Do sada je ubijeno oko 1.300 naših vojnika i više od 12.000 vojnika iz Rusije”, rekao je Zelenski.

Nešto ranijepozvao je ruske majke da ne šalju svoju djecu na bojište.

Želim ovo još jednom reći ruskim majkama, posebno majkama vojnika. Ne šaljite svoju djecu u rat u stranu zemlju”, rekao je Zelenski.

Pozvao ih je da “ne vjeruju obećanjima da će biti poslani negdje na vježbe… ili u neborbene uvjete” te da “odmah djeluju ako postoje sumnje da se njihovu djecu šalje u borbu u Ukrajinu”.

Obraćanje dolazi nakon što je Rusija u srijedu prvi put priznala prisutnost vojnika u redovima svojih snaga u Ukrajini – od kojih su mnogi bili neobučeni za borbu – i objavila da je određeni broj njih zarobljen.

“Nemoguće je predvidjeti kada, ali Ukrajina će pobijediti”

Lider Ukrajine, u obraćanju javnosti prije dva dana kazao je i da će Ukrajina pobijediti, ali je nemoguće predvidjeti kada.

Kako je kazao, već su došli do strateške prekretnice i idu prema cilju – pobjedi.

Potrebno nam je vrijeme, strpljenje, naša mudrost, energija, trebamo raditi svoj posao najbolje što možemo“, nastavio je.

Kazao je da već danas očekuje nove sankcije Rusiji.

Ako se tako nastavi, onda paketi sankcija protiv Rusije nisu dovoljni i očekujem – već danas radimo na tome“, nove sankcije Rusiji od naših partnera.

Rusija mora platiti za ovaj strašni rat, mora plaćati svakodnevno, poručio je.

Humanitarna katastrofa su dvije riječi koje su postale sinonim za druge dvije riječi, Ruska Federacija“, rekao je Zelenski.