Uznemirujući video/ Ukrajinac u autu bježao s obitelji, Rusi ubili njega i ženu

Sve je veći broj izvještaja o tome da ruske snage pucaju na civile koji pokušavaju pobjeći iz ratnih zona u Ukrajini.

Na jednom takvom snimku, koji su ukrajinske snage snimile iz zraka, snimljen je trenutak kada ruska vojska likvidira muškarca i ženu koji su bježali iz područja blizu Kijeva.

Naime, ljudi koji bježe ne znaju gdje se na cestama nalaze ruske snage.

Na videosnimku s drona vidi se kako Rusi pucaju na kolonu vozila i kako jedno od njih staje, vjerojatno zbog probušene gume.

Zatim iz auta izlazi muškarac i podiže ruke u zrak, no na njega odmah pucaju vojnici i ubijaju ga.

Radilo se o Maksimu Lovenku, a BBC je pričao s njegovim prijateljem koji se vozio blizu njega.

“Počeli su pucati na naše aute”

Prolazili smo autocestom E-40. Vozili smo se nekih 200 metara, možda više, a zatim smo čuli pucnjavu.

Počeli su pucati na naša vozila. Vidio sam kako moj punac okreće auto i počinje se vraćati. Svi smo se počeli vraćati”, ispričao je Lovenkov prijatelj.

Kasnije smo se zaustavili i vidjeli da nedostaje jedan auto, onaj u kojem se nalazio Maksim. U tom su autu bili Maksim, njegova žena, njihov sin i moja majka”, dodao je.

U pucnjavi su stradali Maksim i njegova žena. Njihov sin je preživio, a prijateljeva majka je zadobila ozljede. Na snimci se vidi kako ruski vojnici u jednom trenutku puštaju ženu i dijete.

“Povikao je da se u autu nalazi dijete”

Majka mi je ispričala da su se i oni okrenuli natrag, ali da su vojnici pogodili auto i da je stao. Maksim je izašao iz auta, podigao ruke u zrak i povikao da se u vozilu nalazi dijete. No vojnici su ga ipak upucali”, kazao je Lovenkov prijatelj.

BBC je kontaktirao Lovenkovog oca.

Nazvao me njegov prijatelj. Prvo nije ništa govorio, a ja sam odmah shvatio da se nešto dogodilo. Zatim mi je rekao: ‘Drži se, tvoj sin i snaha su ubijeni.’

Još sam se nadao da su živi dok nisam vidio ovaj snimak. Pogledao sam video, ali ću povjerovati u sve to tek kada vidim njegovo tijelo”, kazao je ožalošćeni otac.

Uznemirujući snimak možete pogledati ispod ili ukoliko vam ne otvori OVDJE.