Veliko iznenađenje: Cijena nafte pala za 12 posto!

Trenutno je na berzi cijena nafte pala za preko 12 posto.

Ovo je iznenađenje obzirom da se očekivalo da će cijene naglo skočiti nakon američkih sankcija Rusiji.

Prijelomnu vijest objavio je The Spectactor Index.

Također na tabelama koje redovno osvježavaju cijene na berzi vidljivo je da je cijena barela drastično pala.

Podsjetimo, jučer je američki predsjednik Joe Biden zabranio uvoz nafte iz Rusije što je rezultiralo rekordnim cijenama po barelu.

Taj potez uslijedio je nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz.

To je bio očigledan propust masovnih sankcija koje su Rusiji uvedene zbog invazije.

Izvoz energije zadržao je stalan priliv gotovine u Rusiju uprkos inače ozbiljnim ograničenjima za njen finansijski sektor.

U svom obraćanju Bajden je istakao da je ovaj potez imao snažnu podršku u Kongresu.

Donijeli smo ovu odluku u bliskoj konzultaciji sa svojim partnerima u EU. Naši partneri u EU se možda neće moći pridružiti ovim sankcijama, ali radimo na dugotrajnim strategijama kako i oni više ne bi bili ovisni o ruskom plinu“, kazao je Biden.

Ublažavanje sankcija državi koja podržava rusku invaziju

Također, administracija predsjednika SAD Joe Bidena razmatra mogućnost ublažavanja sankcija Venecueli.

Razlog za ublažavanje sankcija leži u tome da bi ta zemlja mogla početi proizvoditi više nafte i prodavati je na međunarodnom tržištu, tvrdi izvor CNN-a.

Taj bi potez imao za cilj smanjenje globalne ovisnosti o ruskoj nafti usred ruske invazije na Ukrajinu i izolaciju Rusije od jednog od njenih ključnih saveznika u Južnoj Americi, navodi izvor.

Zvaničnici Bajdenove administracije, uključujući direktora Vijeća za nacionalnu sigurnost za zapadnu hemisferu Huana Gonzaleza i specijalnog izaslanika američkog predsjednika za pitanja talaca Rogera Carstensa, poslani su tokom vikenda u Karakas (Caracas) na razgovore o tom pitanju.

Osim toga, oni će razgovarati o američkim građanima koji su trenutno u pritvoru u zemlji. Podsjetimo, Vašington (Washington) je uveo sankcije venecuelanskoj nafti 2019. i zatvorio svoju ambasadu u Karakasu nakon što je pobjedu venecuelanskog predsjednika Nikolasa (Nicolas) Madura na izborima 2018. smatrao lažnom.

Inače, predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je u razgovoru sa predsjedikom Rusije Vladimirom Putinom 1. marta izrazio snažnu podršku agresiji Moskve u Ukrajini.

Podsjetimo i da je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je izglasano i ukidanje akciza na gorivo.