Video/ Admir Katica o sigurnosnoj situaciji u KS: “Stopa kriminaliteta je u padu, imamo događaje koji uznemiruju javnost”

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica, odgovarao je zastupnicima na pitanja o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo, ali i o nabavci helikoptera.

Kako je kazao da je stopa kriminaliteta u padu.

Sigurnosna situacija koju mjerimo na osnovu stanja javnog reda i mira, sigurnosti u sabraćaju i stanja kriminaliteta na području Kantonu Sarajevo i mjesecu februaru je u tendenciji pada.

Bilježimo pad krivičnih djela, stopa kriminaliteta se smanjuje, međutim, imam neke događaje koji se periodično pojavljuju i koji izazivaju uznemirenje javnosti i policija o tome vodi računa“, kazao je Katica.

Govorio je i o do sada urađenom od strane kantonalnih vlasti, ali i planovima.

Što se tiče šireg konteksta, političko- sigurnosnog, one informacije koje vi susrećete na društvenim mrežama i putem medija su upravo te informacije o kojima ne postoje neka posebna operativna saznanja MUP-a KS o bilo kakvoj vrsti ugrožavanja sigurnosti. I to je stanje kakvo jeste. 

Ono što vam ja mogu reći jeste da je ova vlast KS i Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada obezbijedilo najveći budžet za upravu policije i zapošljavamo 200 policijskih službenika, uskoro trebaju na policijsku akademiju, idemo na novi konkurs za još veći broj policijskih službenika i to ovoga puta i u činu mlađih inspektora. 

Povećali smo plate policijskih službenika, posebno kriminalističke policije koji treba da se bore protiv kriminaliteta na području KS i to je dobra vijest, siguran sam za građane s obzirom da imamo viziju, imamo strategiju, znamo kuda da idemo po ovome pitanju“, pojasnio je Katica.

Odgovorio je i na pitanje zastupnika Damira Marjanovića o nabavci helikoptera.

Radi se o tome da smo mi u nekoj fazi kada nakon usvajanja budžeta, gdje smo opredijelili nešto više od 17 miliona KM za ovu svrhu. Formirali smo jednu široku komisiju od 13 članova koja će se baviti javnom nabavkom helikoptera po prvi put na području KS, pa je zato izazov više.

Imao u sastavu komisije vazduhoplovne inžinjere, iz Ureda za borbu protiv korupcije, iz financijske struke, advokate, pravnike, želimo da taj proces prođe na najbolji mogući način i da što manje sredstava dobijemo najbolje što je moguće. 

Na Vladi smo usvojili također kvalifikacije koje je potrebno da imaju budući piloti i letači mehaničari i to je jedan od koraka koje preduzimamo, imamo radnu grupu za ovu svrhu i ona radi svaki dan po ovom pitanju i što je moguće prije mi ćemo u ovome uspjeti“, zaključio je Katica.

Dodao je da ne može reći kada će sve biti gotovo i napomenuo da se radi o zahtjevnom procesu.