Video/ Amerika u Evropu jučer poslala avion koji može izdržati nuklearni udar, poznat kao “Leteći Pentagon”

Ministarstvo odbrane SAD-a poslalo je jučer avion poznat kao “Leteći Pentagon” u Evropu.

Ovaj avion dizajniran je da izdrži eksploziju nuklearnog rata, prenosi list The Independent.

Smatra se da je letjelica, poznata kao avion “Sudnjeg dana” (Doomsday plane), dio flote mlaznjaka koji putuje sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom dok je on u posjeti Briselu radi razgovora sa svjetskim liderima o ratu u Ukrajini.

E4-B, modificirani Boeing 747, primijećen je kako leti iznad La Manchea dok se ratne tenzije povećavaju zbog straha da bi Vladimir Putin mogao koristiti nuklearno, hemijsko ili biološko oružje.

Zračne snage SAD-a imaju četiri aviona E-4B, od kojih je ovaj pod nazivom Nightwatch (Noćna straža), određen kao komandno-kontrolni centar u slučaju nuklearnog napada.

Konstruiran je tako da izdrži elektromagnetski udar od nuklearne eksplozije.

Leteći Pentagon bi poslužio kao zračna baza za američkog ministra odbrane i više vojno osoblje za provođenje ratnih operacija.

Avion vrijedan više od 200 miliona dolara, koji može prevoziti 112 članova posade, ima 18 kreveta i šest toaleta, sobu za sastanke, konferencijsku sobu, radne prostore i prostorije za komandno osoblje.

Izbočina s njegove gornje strane, nazvana “radarskom kupolom”, sadrži desetke satelitskih tanjira i antena koje mogu slati komande bilo kojem američkom brodu, podmornici ili borbenom avionu bilo gdje u svijetu.

Američke vlasti obično su tajnovite kada ih se pita o avionu Nightwatch, ali poznato je da on ima toplinsku i nuklearnu zaštitu i da može letjeti danima uz punjenje gorivom iz zraka.

Smatra se da su prozori aviona prekriveni žičanom mrežom kako bi se posada zaštitila od bilo kakve eksplozije.

Doomsday je u svakom trenutku spreman za polijetanje, a u srijedu je poletio iz Washingtona, prešao Atlantik i La Manche prije nego što se uputio u bazu RAF-a u Suffolku u Velikoj Britaniji.

NATO je potvrdio da će Ukrajini osigurati opremu za zaštitu od nuklearnog, hemijskog, biološkog i radiološkog oružja.

Biden je upozorio na “stvarnu prijetnju da bi Rusija mogla upotrijebiti hemijsko oružje, kao što je to učinila u Siriji.”